Kraken verplicht om transacties van $20.000 of meer te melden bij belastingdienst

Kraken, een bekende Amerikaanse cryptobeurs, is door een federale rechtbank in de Verenigde Staten opgedragen om gebruikers- en transactiegegevens te delen met de Internal Revenue Service (IRS), het Amerikaanse equivalent van de belastingdienst. Volgens de IRS zijn deze gegevens essentieel om te onderzoeken of gebruikers van het platform mogelijk onjuiste belastingaangiften hebben gedaan​.

Na een gerechtelijk bevel is Kraken verplicht om gedetailleerde informatie te verstrekken over gebruikers die in een kalenderjaar transacties hebben uitgevoerd met een totale waarde van meer dan $20.000. Deze informatie omvat onder meer namen (echte of pseudoniemen), geboortedata, belastingidentificatienummers, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en diverse andere documenten​.

Deze ontwikkeling komt na een reeks gebeurtenissen waarbij Kraken eerder een schikking had getroffen met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) over aantijgingen van overtredingen van de effectenwetgeving in verband met hun staking-service. De IRS stelde dat het in 2021 een dagvaarding had gestuurd naar Kraken, die het bedrijf niet had opgevolgd. Nu is de IRS actief bezig met het onderzoeken van mogelijke belastingverplichtingen van gebruikers die tussen 2016 en 2020 crypto-transacties hebben uitgevoerd​.

Bovendien zal Kraken ook verplicht zijn om blockchain-adressen en transactie-hashes vrij te geven, die al in de transactiegegevens zijn opgenomen. Indien nodig kan de beurs ook gevraagd worden om ruwe gegevens aan de IRS te verstrekken. Het is belangrijk om te vermelden dat rechter Joseph Spero, die de zaak behandelde, de inspanningen van de IRS om arbeidsinformatie en vermogensbronnen van Kraken te verkrijgen, heeft afgewezen. Hij benadrukte dat de dagvaarding van de overheid voldoende gericht moet zijn en niet verder mag gaan dan noodzakelijk is om het beoogde doel te bereiken​​.

Deze uitspraak valt samen met een periode waarin de VS een hardere aanpak hanteert ten opzichte van cryptocurrency. Recentelijk heeft de SEC ook afzonderlijke rechtszaken aangespannen tegen Coinbase, die beschuldigd wordt van het exploiteren van een illegale beurs, en tegen Binance.US, waarvan wordt beweerd dat ze klantfondsen verkeerd hebben behandeld, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de effectenregels hebben overtreden​​.

Het is duidelijk dat het klimaat rond cryptocurrency verandert, met strengere regelgeving en grotere aandacht voor belastingverplichtingen. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel beurzen als hun gebruikers.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...