Lobbygroep van Wall Street steunt strengere cryptoregels

De Bank Policy Institute (BPI), een invloedrijke bankengroep gevestigd in Washington, heeft zijn steun gegeven aan een pittig cryptowetsvoorstel, ingediend door senator Elizabeth Warren. Het opzienbarende besluit van de BPI is gericht op het bevorderen van strikte regelgeving in de cryptosector en het bestrijden van malafide activiteiten.

Ondanks de geschiedenis van wederzijdse weerstand tussen Warren en de banken op Wall Street, slaan ze nu de handen ineen voor een gezamenlijk doel. Dit gezamenlijk optreden is opmerkelijk, aangezien Warren berucht is om haar harde kritiek op de financiële sector.

Het gaat met name om het naleven van de Bank Secrecy Act (BSA), een wet in de Verenigde Staten die financiële instellingen verplicht om bepaalde informatie te documenteren en te rapporteren die van belang kan zijn bij het onderzoeken of voorkomen van witwaspraktijken en andere financiële misdaden.

Deze verrassende wending ziet het BPI zijn invloed aanwenden ter ondersteuning van het wetsvoorstel dat pleit voor aangescherpte anti-witwasmaatregelen en strategieën tegen de financiering van terrorisme, specifiek binnen de cryptosector. De huidige anti-witwasprocedures in de VS, zo stelt het BPI, laten een gat vallen als het aankomt op digitale activa. Dat is te lezen in een persbericht.

Naast de BPI, hebben ook andere organisaties, zoals de Massachusetts Bankers Association en de National Consumer Law Center, hun steun voor het wetsvoorstel uitgesproken. Deze wet, genaamd de “Digital Asset Anti-Money Laundering Act”, streeft ernaar om de verplichtingen uit de Bank Secrecy Act (BSA) uit te breiden naar spelers in de cryptowereld zoals wallet-aanbieders en miners.

Bovendien richt het wetsvoorstel zich op het aanpakken van een cruciaal probleem betreffende ‘unhosted’ digitale wallets. Dat zijn althans de woorden die gebruikt worden in dit voorstel. Een unhosted wallet wordt een wallet (of adres) die je zelf in beheer hebt, zonder geverifieerde beheerder.

Deze stellen gebruikers in staat om anti-witwas en sanctiecontroles te omzeilen. De wet bevat tevens een clausule waarmee FinCEN de bevoegdheid krijgt om financiële instellingen te begeleiden in het verminderen van de risico’s die verbonden zijn aan digitale activa die zijn gemixt met privacytechnologieën.

Het FIT21 wetsvoorstel, dat de onenigheid tussen de SEC en de CFTC over het reguleren van de crypto-industrie wil oplossen, markeert nog een belangrijke stap in de evolutie van de cryptowetgeving. Dit voorstel heeft al steun ontvangen van verschillende grote namen in de cryptowereld, waaronder Brian Armstrong, de CEO van Coinbase.

Lees meer over:
Amerikabankpolitiek

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...