Macro-econoom voorspelt crisis in de trant van 2008, wat betekent dit voor bitcoin?

Als je het aan de macro-econoom Peter St Onge vraagt, dan is de huidige bankencrisis op dit moment al groter dan de ellende die we 15 jaar geleden tijdens de Kredietcrisis zagen. In een nieuwe video zegt hij dat de huidige crisis in ieder geval al groter is als je kijkt naar de nominale waarde van de assets die verloren zijn gegaan. Daar moeten we meteen bij zeggen dat die vergelijken - door de inflatie - natuurlijk niet helemaal eerlijk is.

Meer ellende in aantocht?

St Onge zegt in zijn video dat beleggers rekening moeten houden met nieuwe ellende binnen de Amerikaanse bankensector. "Enkele uren nadat Federal Reserve voorzitter Jerome Powell aan Amerika vertelde dat de 'Amerikaanse bankensector solide en weerbaar is,' viel het van een klif", aldus St Onge.

De econoom gelooft dat het omvallen van First Republic nog maar het topje van de spreekwoordelijke ijsberg is. Hij gebruikt daarvoor de crisis van 2008 als referentie. St Onge voorspelt dat er de komende 12 maanden nog honderden banken ten onder gaan.

Hij verwacht met name dat de economie de komende maanden de pijn van de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve zal voelen. In een tijdsbestek van ongeveer 14 maanden verhoogde de Federal Reserve de Amerikaanse rente van nul naar de huidige ruim vijf procent.

Dit is pas het begin

"Het enge aan dit hele gebeuren is dat - op basis van 2008 - de eerste bankimplosies pas het begin zijn. De prelude van een episode in de geschiedenis die veel zwakke banken zal verzwelgen", aldus St Onge.

Uiteindelijk gingen er 25 Amerikaanse banken ten onder in 2008 en in de vier jaar daarna nog eens 440 banken. Dat zijn ongeveer 110 banken per jaar. Als we op dit moment inderdaad een herhaling van 2008 krijgen, dan is de ellende echt pas net begonnen.

"Het duurt over het algemeen 12 tot 18 maanden voordat renteverhogingen de economie echt raken. We zitten er nu nog niet zo lang in. Als we dat naast de crisis van 2008 leggen, dan impliceert dat gegeven dat de echte storm nog moet komen. Dit zijn de eerste windvlagen van een tornado", zo gaat St Onge verder.

Wat dit voor bitcoin betekent is nog lastig te zeggen, maar het is moeilijk om je voor te stellen dat de digitale munt goed zou presteren als de hele wereldeconomie instort, zoals St Onge hier lijkt te voorspellen. Aan de andere kant doet bitcoin het nu juist heel aardig tijdens het begin van de bankencrisis.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....