Maleisië wil bitcoin reguleren als betaalmiddel

Het Maleisische ministerie van communicatie heeft een wetsvoorstel ingediend om bitcoin om te dopen tot wettig betaalmiddel, zo heeft minister Zahidi Zainul Abidin aan het parlement medegedeeld.

Hiermee zou het land in de voetsporen van El Salvador volgen, al is de kans klein dat ze op dezelfde schaal overgaan op een bitcoin standaard als het land van president Nayib Bukele.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De jeugd moet een kans krijgen

Zahidi geeft aan te hopen dat zijn wetsvoorstel de jeugd helpt om aan de gang te gaan met bitcoin en de rest van de industrie. "We hopen dat de overheid dit toelaat. We proberen het te legaliseren om de jeugd aan de gang te krijgen binnen crypto en we hen zo kunnen ondersteunen." Aldus Zahidi over het wetsvoorstel.

Op dit moment van cryptocurrency onder het toezicht van de centrale bank en de financiële toezichthouder van Maleisië. Waarschijnlijk heerst er op dit moment een hoop onduidelijk in het land rondom bitcoin en andere cryptocurrency.

Eerder probeerde Maleisië illegale bitcoin mining operaties een halt toe te roepen. Bitcoin minen is in principe niet illegaal in Maleisië, maar sommige miners stelen elektriciteit door bijvoorbeeld met de meters te knoeien. In 2021 zijn er om deze reden in totaal 7.209 operaties stilgelegd in het land.

Honduras ook op weg naar bitcoin standaard?

In navolging van El Salvador en vrijwel gelijktijdig met de berichtgeving over Maleisië, lijkt ook Honduras bezig met de voorbereiding voor een wet om bitcoin wettig betaalmiddel te maken in het land.

"We mogen El Salvador niet als enige land ter wereld laten ontsnappen aan de hegemonie van de Amerikaanse dollar", aldus president Xiomara Castro van Honduras.

De minister van financiën is waarschijnlijk iets minder enthousiast over de plannen van de minister van communicatie om bitcoin wettig betaalmiddel te maken. "Over het algemeen zijn digitale assets geen store of value of medium of exchange." Zo sprak minister van financiën Tengku Datuk Seri Zafrul Tengky Abdul Aziz over bitcoin en de rest van de industrie.

Vooral de volatiliteit van de assets baart hem zorgen en om die reden ziet hij bitcoin vooral als een speculatieve investering en niet als een veilig spaarmiddel. Het lijkt dus allesbehalve een zekerheid dat Maleisië bitcoin gaat adopteren als wettig betaalmiddel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....