Man betrokken bij een miljoenenfraude uit 2018, licht opnieuw mensen op via crypto’s

Een man uit Purmerend is aangehouden als verdachte van grootschalige oplichting en witwassen met cryptocurrency’s.

Dat maakt de fiscale opsporingsdienst (FIOD) bekend in een persbericht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

FIOD onderzoek

De 27-jarige man is woensdag 13 oktober gearresteerd als onderdeel van een FIOD-onderzoek naar oplichting en witwassen met cryptovaluta. Huizen in Purmerend en het nabijgelegen Assendelft zijn doorzocht.

Daarbij is beslag gelegd op diverse digitale gegevensdragers en cryptowallets. Ook is er een auto en sieraden, horloge, merkkleding en –schoenen ingenomen. Bovendien is er een wapen aangetroffen waar de verdachte geen vergunning voor had.

In de ogen van de FIOD is de man betrokken bij een ponzi-fraude. Hij wist zijn slachtoffers over te halen geld te beleggen in crypto’s en beloofde hen hoge rendementen. Zodra klanten vroegen om winst uit te keren, gebruikte hij daarvoor geld van andere klanten.

Maar tegelijkertijd deed de verdachte diverse grote privé-uitgaven. Dit spel ging fout, want de verdachte kon het ingelegde geld (en virtuele winst) niet meer uitkeren aan zijn klanten. Het geld besteedde hij aan uitgaven in luxe winkels, restaurants en hotels.

Oude zaak uit 2018

Volgens de FIOD is er sprake van een recidivist, want de man moet ook nog voorkomen bij de Amsterdamse rechtbank voor een nog veel grotere ponzi-fraude uit 2018.

De geschatte schade wordt geschat op circa zes miljoen euro, waarbij de verdachte in privéjets rondvloog.

Het Openbaar Ministerie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk en een beroepsverbod van 5 jaar tegen hem.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
fraudemisdaadNederlandponzi

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...