Man uit Canada krijgt 11 jaar celstraf voor rol bij Noord-Koreaanse hacks

Ghaleb Alaumary is veroordeeld voor zijn rol bij Noord-Koreaanse hacks. Hij krijgt een gevangenisstraf van 11 jaar. Alaumary is een Amerikaanse Canadees en moet $30 miljoen betalen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Alaumary bevestigt dat hij Noord-Koreanen hielp om geld wit te wassen van verschillende digitale misdaden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cyberaanvallen

In 2020 klaagde Amerika drie mensen uit het Noord-Koreaanse leger aan. Zij zouden in totaal meer dan $1,3 miljard bij elkaar hebben gestolen via afpersing en cyberaanvallen zoals malware. Het ging om minstens $100 miljoen aan gestolen fondsen van bedrijven uit de bitcoin industrie. Een voorbeeld daarvan is KuCoin.

Volgens een gelekte memo van de Verenigde Naties kreeg Noord-Korea de schuld van een hack van cryptobeurs KuCoin. Het is onbekend of Alaumary hier ook bij betrokken was. Hij zette verschillende valuta om naar cryptocurrency’s om zo de geldstroom te verdoezelen bij dit soort misdaden.

Alaumary

Alaumary woonde in de Canadese provincie Ontario. Hij was naar verluidt jaren lang de plek waar hackers hun geld konden uitcashen. Hij rekruteerde ook extra mankracht om geld wit te wassen uit andere zaken. De Pakistaanse bank BankIslami werd ook slachtoffer van deze bende.

Naast het regime in Noord-Korea had Alaumary nog andere activiteiten. Zo deed hij zich voor als een bouwbedrijf en stal zo $9,44 miljoen van een Canadese universiteit. Cryptobeurzen, banken in Azië en zelfs een Britse voetbalclub werden slachtoffer.

“Deze beklaagde fungeerde als een belangrijke pion in een netwerk van cybercriminelen die tientallen miljoenen dollars hebben overgeheveld van meerdere entiteiten en instellingen over de hele wereld”, aldus waarnemend Amerikaanse procureur David Estes van het zuidelijke district van Georgia. “Hij heeft geld witgewassen voor een schurkenstaat en enkele van ’s werelds ergste cybercriminelen, en hij leidde een team van mede-samenzweerders die hielpen de zakken en digitale portemonnees van dieven te vullen.”

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...