MARA Pool heeft zwarte lijst voor Bitcoin transacties en vindt eerste block

Censuur MARA Pool heeft het eerste bitcoin block gevonden. Deze mining pool heeft een nieuwe aanpak: MARA Pool neemt niet zomaar alle transacties op in 'hun' block.

Een bitcoin miner kan in principe zelf kiezen welke transacties ze verwerken als ze daar het recht toe hebben. In de praktijk was het tot nu toe altijd zo dat in principe alle transacties 'gewoon' worden verwerkt op basis van betaalde transactiekosten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Miners willen in de regel zoveel mogelijk verdienen, er wordt meestal niet verder gekeken dan dat. MARA Pool heeft een andere missie: zij willen alleen 'schone bitcoin' verwerken.

Het is een vorm van censuur, maar op het netwerk van bitcoin mogen miners zelf bepalen welke transacties zij wel en niet accepteren. Het zorgt echter wel voor een interessante discussie.

Schone bitcoin

Het klinkt misschien als een goed initiatief: alleen bitcoin transacties verwerken die worden bestempeld als goed/veilig/schoon. Er loert hier echter wel een gevaar.

Termen als 'clean bitcoin' zijn namelijk op verschillende manieren te interpreteren. Wanneer is een transactie of adres 'vies'? Dat is compleet afhankelijk van degene die de regels in eerste instantie opstelt.

Een transactie kan een fout label krijgen door iemand uit land A, terwijl bedrijf B het geen probleem vindt. In een situatie dat een groot gedeelte van de industrie deze manier van werken over zou nemen kan dit voor problemen zorgen.

Je wil er immers zeker van zijn dat jouw bitcoin 'gewoon' geaccepteerd wordt als je het verstuurd. Als je daar niet vanuit kunt gaan dan is BTC minder bruikbaar.

Nic Carter vraagt zich via Twitter hardop af: ''accepteren ze alleen transactie(kosten) vanaf adressen die goedgekeurd zijn?'' Carter gaat nog verder: gaat MARA Pool hun verdiende bitcoin nooit verplaatsen of verkopen?

Als ze namelijk wél over gaan tot verkoop worden hun bitcoin vermengd met andere 'vieze' BTC. Er zitten nogal wat haken en ogen aan dit initiatief.

Voorlopig zijn er niet veel miners en partijen die dit deurbeleid (openlijk) steunen. MANA Pool is geen grote speler. Doordat ze een aantal bitcoin transacties niet willen/zullen verwerken, hebben ze een mindere concurrentiepositie dan grote miners die géén censuur toepassen.

Als je met een adres op de 'zwarte lijst' staat wordt je bitcoin transactie niet verwerkt door MANA Pool. Het is dan wachten op het volgende block, je transactie blijft in principe gewoon in de wachtrij (mempool) staan.

In een horrorscenario mag je in veel verschillende landen straks alleen bitcoin minen als je gebruikmaakt van een 'whitelist systeem'. Het lijkt er echter niet op dat zoiets snel wordt uitgerold op grote schaal. Zeker niet groots gecoördineerd of door miners zelf.

In landen waar bitcoin miners onder verscherpt toezicht staan kan dit echter wel een onderwerp van gesprek worden.

Voorlopig lijkt MANA Pool vooral een interessant experiment: hoe vergaat het een bitcoin miner die aan censuur doet voor transacties?

Toekomst

Hoe het mining landschap in de toekomst eruit gaat zien blijft lastig te zeggen. Een groep miners die publiekelijk laat weten mee te doen aan censuur zal niet snel veel extra bitcoiners in hun groep kunnen verwelkomen.

Aan de andere kant van het spectrum worden er ook protocollen gebouwd en voorstellen gedaan om het minen nog decentraler te maken. Bitcoin miners sluiten zich vaak aan bij anderen om gezamenlijk op te trekken. Maar bij veel pools kun je als individuele miner niet veel zelf bepalen over een block dat je eventueel vindt.

Wanneer losse miners (ook in een groep/pool) meer rechten krijgen, is het minder waarschijnlijk dat we naar een toekomst toegaan waar het initiatief de van MANA Pool de standaard wordt.

Het weigeren van transacties van bepaalde adressen of afkomst druist tegen alles in wat bitcoin moet zijn, maar niets in het protocol zelf verbiedt of voorkomt dit. Het is aan de markt: willen we een geldnetwerk zonder censuur of zijn we opzoek naar (nieuwe) poortwachters?

Lees meer over:
mining

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Lees meer