Marktrally: Bitcoin en S&P 500 laten nieuwe hoogtes zien. Start van ‘Uptober’?

501 totale weergaven
|

 

Terwijl de S&P 500 nieuwe hoogtes bereikt en Bitcoin zich herstelt, vragen investeerders zich af of deze stijgingen aanhouden of een terugval op komst is.

S&P 500 breekt records in 2024

De S&P 500 heeft recent een nieuw record bereikt van 5.819 punten, wat de sterkste prestatie in 24 jaar markeert. Sinds begin 2024 is de index met meer dan 21,6% gestegen, wat een groei van $13 biljoen in marktkapitalisatie vertegenwoordigt. Dit maakt 2024 mogelijk het beste jaar voor de S&P 500 sinds 1997. Deze indrukwekkende prestaties worden voornamelijk toegeschreven aan sterke winsten in de technologiesector, met name door innovaties in kunstmatige intelligentie.

Daarnaast heeft het monetaire beleid van de Federal Reserve een belangrijke rol gespeeld. De recente renteverlaging van 0,5% heeft niet alleen de aandelenmarkten ondersteund, maar ook gezorgd voor speculaties over een nieuwe verlaging van 25 basispunten in november.
Dit zou de markten verder kunnen stimuleren, hoewel investeerders alert blijven op mogelijke risico’s zoals geopolitieke onzekerheden en een potentiële financiële crisis​.

De correlatie tussen aandelen en crypto

De correlatie tussen de cryptomarkt en traditionele aandelenmarkten zoals de S&P 500 heeft een recordhoogte bereikt. Volgens Coinbase-onderzoek is deze correlatie in 2024 gestegen naar 50%, wat betekent dat zowel crypto als aandelen vaak samen bewegen.
Deze sterke link is vooral zichtbaar geworden door wereldwijde monetaire versoepeling, waarbij zowel aandelen als crypto-waarden reageerden op de renteverlagingen van centrale banken in de VS en China​.

Bitcoin, dat de afgelopen 24 uur met 2,7% steeg naar $63.361, lijkt mee te profiteren van dezelfde factoren die de aandelenmarkten doen stijgen. Deze stijging komt op een moment waarop de Producer Price Index (PPI) in de VS hoger uitviel dan verwacht, wat wijst op toenemende inflatie.
Dit versterkt de rol van Bitcoin als een hedge tegen inflatie en zorgt voor een verhoogde interesse onder investeerders​.

Volatiliteit en toekomstige marktverwachtingen

Ondanks het optimisme blijven analisten waarschuwen voor mogelijke volatiliteit, vooral met de aankomende beslissingen van de Federal Reserve over de rentetarieven. Analisten volgen cruciale weerstandsniveaus voor Bitcoin, zoals $63.900 en $65.000, maar een daling onder $60.200 kan wijzen op een nieuwe correctie.

Misschien kan dit de aanvang zijn van ‘Uptober’.  Traditioneel gezien is oktober een goede maand voor crypto, en Bitcoin heeft in acht van de afgelopen tien oktobers positieve resultaten geboekt, wat het vertrouwen versterkt dat deze maand opnieuw goede rendementen kan bieden.
De term ‘Uptober’ wordt vaak gebruikt om deze trend te beschrijven, en gezien de huidige stijgingen zou 2024 geen uitzondering kunnen zijn​.\

De BTC prijs maakte een mooie stijging door in de afgelopen 24 uur. Bron: Coingecko

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
BTCS&P500

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...