‘Meeste mensen kopen bitcoin om rijk te worden’, volgens BIS

Volgens een nieuw rapport van de Bank for International Settlements (BIS) worden bitcoinbeleggers eerder aangetrokken door de stijgende prijzen dan door hun afkeer van banken.

Speculanten

Ook het nut als schaars spaarmiddel is volgens de ‘bank der banken’ niet de voornaamste reden waarom men in bitcoin stapt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat is allemaal te lezen in een “BIS Working Papers”-rapport dat op 14 november is gepubliceerd. Men keek naar de relatie tussen de bitcoin koers, cryptohandel en adoptie door de particulier.

De BIS bestudeerde de drijfveer achter crypto-adoptie door retailbeleggers. Ze gebruikten het aantal downloads van crypto-handelsapps als een proxy voor adoptie.

Ze kwamen er achter dat de prijsstijging van bitcoin gepaard gaat met een toenemend aantal nieuwe gebruikers. Daarnaast “downloadden de meeste particuliere beleggers crypto-apps wanneer de prijzen hoog waren”.

Het aantal downloads van apps van beurzen groeide hard tussen tussen juli en november 2021, toen de piek van bitcoin tussen $55.000 en $60.000 lag. Dit was vlak voor de all-time high die in november 2021 werd genoteerd.

Risicozoekend

Een minder opvallend detail: 40% van deze gebruikers is man en onder de 35 jaar oud. Ze zijn het meest “risicozoekende” segment van de bevolking.

“Gebruikers worden aangetrokken tot bitcoin door stijgende prijzen – in plaats van een afkeer tegen traditionele banken, de zoektocht naar een spaarmiddel of wantrouwen in openbare instituten.”

“De prijs van bitcoin blijft de belangrijkste factor als we kijken naar wereldwijde onzekerheid of volatiliteit, in tegenspraak met verklaringen waarin men bitcoin een veilige haven noemt.”

De BIS ging iets verder met het onderzoek. Ze stelden dat men bitcoin kocht op het moment van het downloaden van de app. Uit deze stelling concluderen ze dat “81 procent van de gebruikers heeft verloren”.

BIS: mensen willen rijk worden met bitcoin

Tot slot: de meeste adoptie qua geografie was tussen augustus 2015 en juni 2022 te vinden in Turkije, Singapore, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk – qua downloads per 100.000 mensen.

India en China stonden onderaan de ranglijst, met slechts 1.000 downloads van crypto-apps per 100.000 inwoners.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, of volg het nieuws via de mobiele Android Nieuws app of iOS Nieuws app, blijf op de hoogte en mis niets!

Lees meer over:
BISBitcoin nieuws