Michaël van de Poppe waarschuwt voor nieuwe crash bitcoin

De populaire Nederlandse analist Michaël van de Poppe, die op Twitter ruim 650.000 volgers heeft, waarschuwt voor een nieuwe crash van bitcoin, voordat de munt weer aan een opleving kan beginnen. "Daar gaan we met bitcoin. De dieptepunten worden aangeveegd. Ik ben heel geïnteresseerd in de reactie rond de koers van 25.000 dollar", aldus de analist.

Vooralsnog lijkt bitcoin zich redelijk sterk te houden rond de 25.000 dollar.

Oppassen geblazen?

Als bitcoin er niet in slaagt om de koers van 24.500 dollar te bewaken, dan is er volgens Van de Poppe een kans dat we doorzakken naar de 23.000 dollar. "Geen goede morgen voor bitcoin, omdat het samen met goud aan een correctie is begonnen, terwijl de aandelenindices het wel goed doen", zo gaat de analist verder.

Bitcoin viel in de nacht van donderdag op vrijdag even onder de 25.000 dollar, maar inmiddels ligt de koers weer op 25.500 dollar. Aan de andere kant is er op dit moment weinig goed nieuws te melden, waardoor het lastig is om veel opwaarts potentieel te zien.

De Federal Reserve kondigde deze week wel een rentepauze aan, maar zei daar meteen bij dat ze later in 2023 nog verwachten de rente verder op te hogen.

Als gevolg van de correcties is de market cap van bitcoin ook weer onder de psychologische grens van 500 miljard dollar gekomen. Het is ondertussen wel duidelijk dat bitcoin de halving van april 2024 echt nodig heeft om weer op een positief narratief te varen.

Hopen op de halving

Tot nu toe is iedere halving kassa geweest voor bitcoin, maar dat biedt natuurlijk geen garanties voor de toekomst. Het macro-klimaat is op dit moment compleet anders dan tijdens de voorgaande halvings van 2012, 2016 en 2020.

Destijds kozen centrale banken er nog voor om de economie te stimuleren met kunstmatig lage rentes en opkoopprogramma's. Neem bijvoorbeeld de COVID-19 periode, waarin centrale banken alles in het werk stelden om de economie overeind te houden.

Onder andere als gevolg daarvan zitten we nu met de inflatie en zien we centrale banken weer volledig de andere kant op slaan.

Voor nu lijkt het erop dat we het nog wel enkele maanden (of zelfs jaren) met hogere rentes moeten doen, wat niet goed is voor de liquiditeit (de geldhoeveelheid) en in het verlengde daarvan voor de bitcoin koers.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....