Miljardenbedrijf KPMG: ‘Bitcoin mining kan klimaatpositief worden’

1334 totale weergaven

Bitcoin mining heeft door zijn gigantische energieverbruik een discutabele reputatie bij klimaatactivisten; nu roept het grote KPMG echter dat bitcoin de potentie heeft om op termijn klimaatpositief te worden. Het gaat hier niet om een stel bitcoiners die deze theorie deelt, maar om één van de grootste consultancyfirma’s ter wereld. Wat dat betreft kunnen we dit nieuwe rapport van KPMG, waarom zijn bitcoin als ESG-compliant aanmerken, als een overwinning voor de industrie beschouwen.

Wat is ESG?

De afkorting ESG staat voor Environmental, Social en corporate Governance. In feite zijn het criteria voor investeerders om te bepalen of een specifieke investering ook in het kader van klimaatverandering te verkopen is.

Grappig genoeg is ESG een concept dat is verzonnen door BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, die recent ook een aanvraag voor een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF indiende.

Verder gaat het met KPMG ook niet om een kleine speler. Jaarlijks haalt het bedrijf namelijk een omzet van ruim 32 miljard dollar binnen. Dat zij nu roepen dat bitcoin mining mogelijk een positieve kracht is in de strijd tegen klimaatverandering is gigantisch.

Verder noemt KPMG bitcoin in het rapport een “volwassen assetklasse.”

Wat maakt bitcoin mining goed voor het klimaat?

Volgens KPMG zijn er een aantal redenen te verzinnen waarom bitcoin mining een positieve uitwerking op klimaatverandering heeft. De voornaamste is echter de schonere verwerking van overtollig methaangas (CH4), een broeikasgas die nog schadelijker is dan CO2.

Olie- en gasbedrijven vinden in hun zoektocht naar olie vaak methaangas en kunnen hier niets anders mee doen dan het verbranden. Dat levert een gigantische uitstoot op. Volgens een onderzoek uit 2021 wat KPMG aanhaalt zou alle energie geproduceerd in de VS en Canada vanuit overtollig methaangas genoeg zijn om het gehele netwerk van bitcoin draaiende te houden.

Door die overtollige gassen voor bitcoin mining in te zetten komen er veel minder broeikasgassen vrij, waardoor bitcoin in theorie zelfs klimaatpositief zou kunnen worden. Mede om die reden concludeert KPMG dat bitcoin aan de voorwaarden van ESG voldoet en een goede investering is voor klimaatbewust kapitaal.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....