‘Ministerie van Justitie wil Binance aanpakken voor fraude, maar is bang voor bankrun’

Het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt om cryptobeurs Binance aan te pakken voor fraude. Volgens bronnen is het DOJ toch voorzichtig met haar aanpak, omdat het een aantal ongewenste neveneffecten kan veroorzaken.

Aanklacht tegen Binance

Federale aanklagers maken zich namelijk zorgen dat áls ze Binance aanklagen, dit een run op de beurs zou kunnen veroorzaken.

Ze zien het als een mogelijkheid dat mensen uit paniek hun cryptovaluta bij de exchange zullen weghalen, waardoor de verliezen voor (de resterende) klanten nog groter zullen zijn. Dat schrijft Semafor in een artikel, verwijzend naar mensen die bekend zijn met de zaak.

De situatie zou je dan kunnen vergelijken met die van FTX. De beurs ging failliet toen de slechtnieuwsshow zorgde voor een “crypto-bankrun”. De paniek in de cryptomarkt zorgde ervoor dat consumenten alleen nog maar meer geld verloren.

De aanklagers overwegen om met andere oplossingen het probleem aan te kaarten. Volgens de bronnen denken ze eerder aan boetes en deals waarmee ze Binance in zekere zin uitstel geven. Die uitkomst zou dan een compromis zijn, waarbij Binance verantwoordelijk wordt gehouden voor vermeend “crimineel gedrag” en dat tegelijkertijd de schade voor de consument wordt beperkt.

Dat Binance onder vuur ligt in de Verenigde Staten is geen geheim meer. Dat het ministerie voorzichtig te werk gaat en wil voorkomen dat Amerikaanse klanten de dupe worden, zijn wel nieuwe geluiden.

De DOJ weigerde commentaar te geven op vragen van Semafor, en ook Binance reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Aanklachten in VS

Wat we wél weten is dat Binance en zijn oprichter, Changpeng Zhao, worden aangeklaagd door de Securities and Exchange Commission (SEC) en ook de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Er zou met geld geschoven zijn tussen verschillende bedrijven (zoals Merit Peak en Sigma Chain) en ook zouden er nog steeds Amerikaanse gebruikers klant zijn bij de niet-geregistreerde offshore beurs.

De manier van werken die de SEC nu hanteert is ongebruikelijk. Doorgaans werkt de SEC samen met het DOJ om de civiele en strafrechtelijke aanklachten tegelijk in te dienen.

Andersom: als er wel voldoende bewijs is om Binance aan te klagen, maar het ministerie dit toch nog even uitstelt, kan dat óók gevolgen hebben. De vraag is of “uitstel van executie” er dan niet voor zorgen dat nog meer klanten de dupe worden van het beleid van CZ en al zijn bedrijven.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...