Myanmar haalt stekker uit internet, hoe zit het nu met Bitcoin?

In Myanmar doet zich momenteel een bizarre situatie voor. Regeringsleider Aung San Suu Kyi is in de nacht van zondag op maandag opgepakt door het leger. De militaire eenheden hebben inmiddels op televisie bevestigd dat er een staatsgreep is gepleegd. Volgens verschillende berichtgevingen zijn geldautomaten en banken hierdoor gesloten. Ook is het internet neergehaald. Kan Bitcoin in zo’n situatie een uitweg zijn?

Situatie Myanmar

De afgelopen dagen liep de spanning tussen de regering en het leger van Myanmar heftig op door schermutselingen rond de verkiezingen. Het leger was van mening dat er bij de verkiezingen van november jongstleden fraude is gepleegd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als gevolg van deze onrust in het land, hebben banken besloten om tijdelijk de financiële diensten te sluiten vanwege slechte internetverbindingen. Bovendien werken ook de geldautomaten van de grote banken niet meer. De telecommunicatie in de hoofdstad Naypyitaw en enkele andere regio’s en staten is ook afgesloten, schrijft BigNewsNetwork.

Een halve maand geleden gebeurde in Uganda nagenoeg hetzelfde. De Ugandese overheid besloot om het complete internet uit te zetten voor de verkiezingen.

President Yoweri Museveni, die sinds 1986 aan de macht is in het land, haalt alles uit de kast om ook dit jaar weer verkozen te worden. Als neveneffect van de internet shutdown in Uganda is er geen handelsactiviteit meer op bitcoin-exchanges. Websites als LocalBitcoins en Paxful liggen helemaal plat in het land. Maar hoe zit het met het netwerk zelf?

Oplossingen

De community kent de meme wel: ‘Bitcoin fixes this’. Maar in dit geval ligt dat genucanceerder. Natuurlijk draait Bitcoin gewoon door als één land het internet eruit gooit. Maar de inwoners van Myanmar hebben daar weinig aan.

Als banken besluiten om de deuren te sluiten en mobiele apps van betaalgiganten zoals PayPal en VISA ook niet meer bereikbaar zijn door de internet-blackout, blijft er weinig over. Geldautomaten gingen ook dicht en dus moet men het nu doen met ruilhandel van cash geld.

Zonder internet is het nu eenmaal lastig om bitcoin te gebruiken. Langzaam maar zeker wordt het makkelijker om bitcoin ook los van het internet te gebruiken, maar daar zijn we nog lang niet.

Satelliet, mesh en radio

Zo kun je al wel via de radio of satelliet bitcoin versturen. Blockstream heeft verschillende kits beschikbaar gesteld waardoor je jezelf onafhankelijk kunt maken van het internet. De satelliet is gratis te bereiken van over de hele wereld. Je hebt wel de hardware nodig om te communiceren natuurlijk.

De satelliet is overigens niet van Blockstream zelf. Zij huren bandbreedte van een andere partij die satellieten in de ruimte heeft. Er hangen op dit moment vier verschillende satellieten in de ruimte die jouw bitcoin transacties kunnen verwerken.

Ook zou je oplossingen kunnen bedenken in de hoek van mesh-netwerken. In Venezuela bouwt een ondernemer al aan zo’n mesh netwerk waarmee je bitcoin offline kunt betalen, zelfs tijdens stroomuitval.

In 2019 is er voor het eerst een beetje bitcoin verstuurd door gebruik te maken van radiogolven. Je kunt namelijk ook gewoon de bytes aan transactiedata versturen en ontvangen via dit alternatieve communicatiemiddel. Hierdoor hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van het internet.

Radiogolven, satellieten en mesh-netwerken. Het zijn oplossingen voor dit soort problemen in Myanmar, maar het blijft een niche.

Bitcoin

Hoewel Bitcoin in alle situaties zou moeten werken, is er nog wel een lange weg te gaan. Om als antifragiel betaalnetwerk te kunnen overleven, is het belangrijk dat alle situaties kunnen worden overleefd. Want momenteel hebben mensen in Myanmar weinig aan bitcoin. Cash geld is in dit geval king.

Wat Bitcoin wél krachtig maakt, is dat iedereen vrij is om oplossingen te bedenken. Het gaat de lokale bevolking nooit lukken om zelf tools te bouwen die werken voor ‘internetloze-bankrekeningen’. Bij bitcoin kan dat wel: als jouw mobiel op de een of andere manier contact kan maken met het netwerk, hetzij via mesh, radiogolven of satellieten, dan ben jij helemaal vrij om deze oplossing te ontwikkelen.

Bitcoin is voor iedereen, en iedereen mag oplossingen bedenken om ermee te werken. Bitcoin does not fix this. Maar op termijn geeft het de lokale burger wel meer vrijheid om aan de infrastructuur te sleutelen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTC

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer