Myanmar haalt stekker uit internet, hoe zit het nu met Bitcoin?
|
In Myanmar doet zich momenteel een bizarre situatie voor. Regeringsleider Aung San Suu Kyi is in de nacht van zondag op maandag opgepakt door het leger. De militaire eenheden hebben inmiddels op televisie bevestigd dat er een staatsgreep is gepleegd. Volgens verschillende berichtgevingen zijn geldautomaten en banken hierdoor gesloten. Ook is het internet neergehaald. Kan Bitcoin in zo’n situatie een uitweg zijn?
Situatie Myanmar
De afgelopen dagen liep de spanning tussen de regering en het leger van Myanmar heftig op door schermutselingen rond de verkiezingen. Het leger was van mening dat er bij de verkiezingen van november jongstleden fraude is gepleegd.
Als gevolg van deze onrust in het land, hebben banken besloten om tijdelijk de financiële diensten te sluiten vanwege slechte internetverbindingen. Bovendien werken ook de geldautomaten van de grote banken niet meer. De telecommunicatie in de hoofdstad Naypyitaw en enkele andere regio’s en staten is ook afgesloten, schrijft BigNewsNetwork.
Large internet outage in Myanmar amid possible military coup d’état. Outage began at 20:40 UTC (5:10am local).
Data from @Internetintel and @kentikinc shown below: pic.twitter.com/lto8yzmgLR
— Doug Madory (@DougMadory) February 1, 2021
Een halve maand geleden gebeurde in Uganda nagenoeg hetzelfde. De Ugandese overheid besloot om het complete internet uit te zetten voor de verkiezingen.
President Yoweri Museveni, die sinds 1986 aan de macht is in het land, haalt alles uit de kast om ook dit jaar weer verkozen te worden. Als neveneffect van de internet shutdown in Uganda is er geen handelsactiviteit meer op bitcoin-exchanges. Websites als LocalBitcoins en Paxful liggen helemaal plat in het land. Maar hoe zit het met het netwerk zelf?
Oplossingen
De community kent de meme wel: ‘Bitcoin fixes this’. Maar in dit geval ligt dat genucanceerder. Natuurlijk draait Bitcoin gewoon door als één land het internet eruit gooit. Maar de inwoners van Myanmar hebben daar weinig aan.
Als banken besluiten om de deuren te sluiten en mobiele apps van betaalgiganten zoals PayPal en VISA ook niet meer bereikbaar zijn door de internet-blackout, blijft er weinig over. Geldautomaten gingen ook dicht en dus moet men het nu doen met ruilhandel van cash geld.
Zonder internet is het nu eenmaal lastig om bitcoin te gebruiken. Langzaam maar zeker wordt het makkelijker om bitcoin ook los van het internet te gebruiken, maar daar zijn we nog lang niet.
Satelliet, mesh en radio
Zo kun je al wel via de radio of satelliet bitcoin versturen. Blockstream heeft verschillende kits beschikbaar gesteld waardoor je jezelf onafhankelijk kunt maken van het internet. De satelliet is gratis te bereiken van over de hele wereld. Je hebt wel de hardware nodig om te communiceren natuurlijk.
De satelliet is overigens niet van Blockstream zelf. Zij huren bandbreedte van een andere partij die satellieten in de ruimte heeft. Er hangen op dit moment vier verschillende satellieten in de ruimte die jouw bitcoin transacties kunnen verwerken.
Ook zou je oplossingen kunnen bedenken in de hoek van mesh-netwerken. In Venezuela bouwt een ondernemer al aan zo’n mesh netwerk waarmee je bitcoin offline kunt betalen, zelfs tijdens stroomuitval.
In 2019 is er voor het eerst een beetje bitcoin verstuurd door gebruik te maken van radiogolven. Je kunt namelijk ook gewoon de bytes aan transactiedata versturen en ontvangen via dit alternatieve communicatiemiddel. Hierdoor hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van het internet.
Radiogolven, satellieten en mesh-netwerken. Het zijn oplossingen voor dit soort problemen in Myanmar, maar het blijft een niche.
Bitcoin
Hoewel Bitcoin in alle situaties zou moeten werken, is er nog wel een lange weg te gaan. Om als antifragiel betaalnetwerk te kunnen overleven, is het belangrijk dat alle situaties kunnen worden overleefd. Want momenteel hebben mensen in Myanmar weinig aan bitcoin. Cash geld is in dit geval king.
Wat Bitcoin wél krachtig maakt, is dat iedereen vrij is om oplossingen te bedenken. Het gaat de lokale bevolking nooit lukken om zelf tools te bouwen die werken voor ‘internetloze-bankrekeningen’. Bij bitcoin kan dat wel: als jouw mobiel op de een of andere manier contact kan maken met het netwerk, hetzij via mesh, radiogolven of satellieten, dan ben jij helemaal vrij om deze oplossing te ontwikkelen.
Bitcoin is voor iedereen, en iedereen mag oplossingen bedenken om ermee te werken. Bitcoin does not fix this. Maar op termijn geeft het de lokale burger wel meer vrijheid om aan de infrastructuur te sleutelen.
Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!