Man maakt ruim 3 ton over aan fraudeurs

Een onbekende man stuurde meer dan €300.000 naar een oplichter. Een online broker maakte gretig gebruik van de onwetendheid van zijn slachtoffer. De man verloor in totaal €334.779.

Het slachtoffer werd beloofd dat zijn geld werd geïnvesteerd in bitcoin. Met de eerste inleg van €5.000 was het hek van de dam. De man is van mening dat zijn bank, ING, had moeten voorkomen dat hij zoveel geld naar een onbekend adres overmaakte.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft de aanklacht bekeken en is van mening dat de bank geen fout heeft begaan: “Nu het niet is gebleken dat de bank zich daadwerkelijk bewust was van het aan de betalingstransacties verbonden gevaar, komt de commissie tot de conclusie dat de bank niet gehouden was om de consument te waarschuwen of overboekingen tegen te houden. De klacht is daarom ongegrond.”

Grote bedragen

De online broker maakte twee accounts aan bij cryptobeurzen. Het slachtoffer deelde zijn beeld met de dieven en deelde ook zijn beveiligingscodes.

Kortom: hij gaf een vreemde toegang tot een gigantisch bedrag.

De man stuurde binnen 10 dagen maar liefst 12 transacties naar zijn online broker. De bedragen varieerden van €10.000 tot wel €50.000 per keer. Het geld werd verstuurd via een betaalrekening en creditcard.

In Nederland moeten banken wel degelijk waarschuwen en rapporteren als het om een verdachte of grote transactie gaat. Dat valt onder de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme. De grens ligt hier op €15.000.

Volgens het Kifid gaat dit echter om bescherming van algemeen belang. De wet is niet bedoeld om mensen te beschermen tegen oplichting, blijkbaar.

Perspectief

Als de beste man gewoon netjes zijn bitcoin had ontvangen (of op een andere manier had gekocht) dan zat hij er nu warmpjes bij. In oktober van 2020 investeerde de man het meeste van zijn geld in bitcoin. Op dat moment lag de prijs nog ver onder de grens van $20.000.

De hele uitspraak van Kifid vind je hier.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsNederland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...