Nederlander moet 15 maanden cel in vanwege cryptozwendel

Een 27-jarige Nederlander is het brein achter Bitnextfast, een malafide beleggingsvehikel dat in 2018 het levenslicht zag.

De rechtbank Amsterdam heeft Pieter J. onlangs veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, wegens oplichting en witwassen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Naar verluidt zijn ook enkele BN’ers en vermeende criminelen de dupe van deze zwendel, zo berichtte het Parool al in 2018.

Nederlander brein achter grootschalige cryptozwendel

In het vonnis is te lezen dat circa 140 investeerders gezamenlijk ruim 5,6 miljoen hebben ingelegd. Iedereen mocht vanaf 5.000 euro inleggen, maar de meesten maakten veel meer over.

Zij is een dagelijks rendement tussen de 0,5% en 1% beloofd uit beleggingen in cryptomunten. Het bedrijf zou gebruik maken van een stop-loss strategie om het risico te beperken en bovendien was er een inlegverzekering.

Een gelikt filmpje op sociale media deed de rest en trok honderden geïnteresseerden aan.

Er kwam echter niets van alle beloftes terecht, hoewel in de beginfase alles nog goed leek te gaan.

De verdachte, die samenwerkte met enkele familieleden, heeft ~676.000 euro van het totale bedrag daadwerkelijk belegd in cryptomunten.

Opvallend: na mei 2018 is er helemaal niets meer belegd in cryptomunten, maar er kwam nog wel circa 3,9 miljoen euro aan inleg binnen.

Pieter J. gebruikte namelijk nieuwe inleg om de dagelijkse rendement aan anderen uit te keren. Vervolgens werden inleggers weer opgeroepen om hun rendement weer te herinvesteren.

Zo ontstond een hele carrousel aan transacties, maar Justitie wist voor de rechter aan te tonen dat een significant deel van de inleg is gebruikt voor eigen gewin en het leiden van een luxueus leven is gebruikt zoals het huren van luxe appartement in Amsterdam en reisjes naar Ibiza en de Franse kust.

Verdachte transacties

De transacties kwamen in het vizier van de fiscale opsporingsdienst de FIOD, waarnaar het onderzoek ‘Melkweg’ van start ging.

De rechtbank acht bewezen dat circa 2,6 miljoen euro van het opgehaalde bedrag door de verdachte is verduisterd en gebruikt voor eigen doeleinden.

Bovendien is circa de helft hiervan, 1,3 miljoen euro, niet als inkomsten of vermogen opgegeven aan de Belastingdienst. Daarom is hij ook veroordeeld voor het witwassen van deze gelden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.