Amerikaan moet 3 jaar de cel in na witwassen van $13 miljoen aan bitcoin

Een man uit Californië is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf voor zijn bij geld witwassen en het runnen van een cryptobeurs. De 49-jarige Hugo Mejia had niet de juiste papieren om financiële diensten te verlenen.

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Financiën. Hij wisselde onder andere bitcoin in voor dollars.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Schuldig bevonden

Mejia runde het illegale handelsplatform actief tussen mei 2018 en september 2020 en ontving een commissie om de transacties te verwerken.

Meija is in overtreding omdat hij zijn business niet heeft geregistreerd bij het Amerikaanse Financial Crimes
Enforcement Network. Dat is een onderdeel van het ministerie van Financiën die verantwoordelijk is voor het bestrijden van witwassen en financiering van terrorisme.

In totaal wist hij 13 miljoen dollar aan cryptovaluta om te wisselen en was dus in overtreding. Hij richtte bedrijven op zoals The HODL Group LLC en Worldwide
Communications LLC om de geldservices te verbergen. Via online advertising, mond-op-mondreclame en sales wist hij klanten aan te trekken.

Een undercover agent deed zich voor als een potentiële klant en deze vroeg of bij 14,2 Bitcoin wilde kopen op een beurs, een aankoop van ruim $480.000 tegen de huidige koers. Meija ontving een vergoeding van $82.500, inclusief handelscommissies.

Toen hij vijf transacties had gedaan ter waarde van ruim $250.000, werd hij in zijn kraag gegrepen.

Omdat hij op heterdaad is betrapt, heeft hij schuld bekend en moest hij zijn bezittingen (geschat op $230.000) inleveren. De maximale celstraf stond op 25 jaar, dat zijn er dus slechts 3 geworden.

Lees meer over:
misdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...