Nederlandse banken weigeren ‘complotdenkers’

1175 totale weergaven

Verschillende banken weigeren nog diensten te leveren aan partijen die ‘bewezen desinformatie verspreiden’. Regelmatig worden rekeningen geblokkeerd van mensen of organisaties die zij beschouwen als verspreiders van nepnieuws. Dat is te lezen in een artikel van NRC.

Niet welkom bij banken

Volgens het artikel van NRC zijn er minstens 8 internetkanalen hier het slachtoffer van. Zij werden afgesloten van hun bankrekening of betaaldienst, of in de wacht gezet voor een aanvraag. De banken die worden genoemd geven aan dat ze aanvragen per geval bekijken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een aantal voorbeelden op een rij:

Onder andere de Rabobank bevestigt het verhaal in een intern bericht dat in handen is gekomen van NRC. ”Rabobank faciliteert geen initiatieven die actief complottheorieën en andere bewezen desinformatie verspreiden”, En er is meer: ”We richten ons dan vooral op de activisten, want de radicalen kunnen al via de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, red.) worden aangepakt.”

Ook Triodos Bank komt voorbij in het bericht. Zij zouden de groep Viruswaarheid hebben geweigerd. In een email was het volgende te lezen: ‘heeft opgeroepen tot confrontaties die haaks staan op onze waarden.”

Betaaldienst Mollie stopte ook met verschillende samenwerkingen wegens het verspreiden van ‘desinformatie’. Het gaat om Jaap Dieleman en het platform Café Weltschmerz.

Uitgeverij De Blauwe Tijger had problemen met ING. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is dit een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda.

Kortom: met de verkeerde mening kun je in Nederland niet overal bankieren. Of je het daar nu mee eens bent of niet: met bitcoin heb je dit soort problemen niet.

Bitcoin

De koppeling met bitcoin is snel gemaakt bij dit soort berichten. Niemand kan jouw bitcoin zomaar afsluiten of afpakken.

Bedrijven in de industrie kunnen klanten uiteraard wel weigeren. Als je je onvoldoende kunt identificeren kunnen beurzen of brokers bijvoorbeeld weigeren zaken met je te doen. In Nederland is het algemeen bekend dat het niet makkelijk is om een (zakelijke) rekening te openen bij banken als je in de bitcoinindustrie actief bent.

Het protocol (dus het netwerk) zelf kijkt echter totaal niet naar dit soort zaken. In principe ben je vrij om transacties te doen. En als alleen jij je private key hebt, kan alleen jij bij je geld. Hoe je over de wereld denkt maakt in dit ecosysteem dan niet uit.

Wie of wat je ook bent, je kunt een betaling te doen op het netwerk. Koelkasten, zogenaamde wappies, bankiers en de bakker op de hoek: alles en iedereen met de juiste sleutels kan gebruik maken van bitcoin.

Lees meer over:
bankBitcoin nieuwsNederland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...