Negatieve premium van 31% op bitcoin aandelen van Grayscale

Bezitters van aandelen van het bitcoinfonds van Grayscale komen van een koude kermis thuis. Te midden van de koersdaling van de laatste dagen, is ook de negatieve premium tot een nieuw dieptepunt gedaald.

Negatieve premium

Grayscale heeft 640.000 BTC in kas voor klanten die blootstelling zoeken aan bitcoin. Investeerders kunnen GBTC-aandelen kopen, terwijl Grayscale onderliggende bitcoin en alles omtrent custody regelt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De prijs van een GBTC-aandeel beweegt echter niet exact gelijk met de prijs van bitcoin op de spotmarkt. Momenteel krijg je zelfs 31% mínder voor GBTC ten opzichte van BTC.

Anders gezegd: klanten die anderhalf jaar geleden GTC kochten toen de premium nog nagenoeg nul was, zijn 31% extra aan waarde verloren (bovenop de volatiliteit van bitcoin zelf).

Negatieve premium van 31% op bitcoin aandelen van Grayscale

Het probleem ligt hem in het feit dat GBTC een trustfonds is en geen exchange traded fund (ETF). Grayscale doet al maanden verwoede pogingen om er toch een ETF van te maken, maar daar wil de beurswaakhond niet in meegaan.

Dit zorgt vervolgens weer voor enorm veel frustratie binnen Grayscale in de richting van de SEC. Zo erg, dat de CEO zelfs een rechtszaak overweegt.

Vete met SEC

De SEC zou vóór 6 juli zijn oordeel uitspreken over een ETF. De goedkeuring van de eerste spot-based bitcoin ETF zou een keerpunt zijn voor de industrie. De recente crash maakt het echter nog onwaarschijnlijker.

De SEC wijst alle spotmarkt-gebaseerde ETF’s af, omdat het de belegger en consument wil beschermen. De negatieve premium is echter ook geen fijn gegeven voor bezitters van GBTC. Deze aandelen zijn ook steeds makkelijker voor de retailmarkt beschikbaar, helemaal nu ook Robinhood het aan haar klanten aanbiedt.

Robinhood heeft naar verluidt 31 miljoen gebruikers, waarvan miljoenen op de wachtlijst staan voor een cryptowallet. Vorige maand kreeg een handjevol Amerikanen de optie om de wallet te testen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFGrayscale