Negen jaar gevangenis voor oplichter die $250 miljoen wist te stelen

Eddy Alexandre, afkomstig uit Valley Stream, New York, is onlangs veroordeeld tot een langdurige gevangenisstraf van negen jaar wegens zijn betrokkenheid bij een grote fraudezaak. De man stond aan het hoofd van een omvangrijke operatie, waarbij hij meer dan 25.000 beleggers voor een bedrag van $248 miljoen bedroog via zijn cryptohandel-platform, EminiFX.

Onderzoek naar de zaak onthulde dat Alexandre zijn onrechtmatige winsten niet schuwde voor persoonlijk gewin. Hij besteedde een deel van zijn gestolen geld aan luxeartikelen, waaronder high-end auto’s. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft uitgebreide informatie over Alexandre’s criminele activiteiten op hun officiële website geplaatst.

In de periode van september 2021 tot mei 2022 voerde Alexandre de scepter over EminiFX, een op het eerste gezicht aantrekkelijk investeringsplatform voor cryptovaluta. Hij beloofde beleggers hoge rendementen door middel van een zogenaamde geheime handelsmethode. Alexandre claimde dat dit ‘handelsgeheim’ beleggers in staat zou stellen hun investering binnen vijf maanden te verdubbelen.

Om de schijn van legitimiteit hoog te houden, publiceerde de website van EminiFX wekelijks gefingeerde rendementscijfers. In werkelijkheid zette Alexandre slechts een klein deel van het ontvangen geld in voor daadwerkelijke investeringen, terwijl hij het leeuwendeel voor eigen gebruik achterhield. Bovendien leed hij aanzienlijke verliezen op de cryptovaluta die hij wel investeerde, een feit dat hij angstvallig voor zijn slachtoffers verborgen hield.

Het Ministerie van Justitie meldt dat Alexandre minstens $14,7 miljoen naar zijn privérekening heeft gesluisd en een BMW van $155.000 voor zichzelf heeft aangeschaft.

Damian Williams, aanklager voor het zuidelijke district van New York, omschreef Alexandre’s misdrijf als ‘verwerpelijk’ en beschuldigde hem van het ‘uit de lucht grijpen van wekelijkse beleggingsrendementen van minimaal 5%’.

Williams merkte op dat Alexandre op een bijzonder laakbare wijze zijn vertrouwde positie binnen zijn kerk en de Haïtiaanse gemeenschap misbruikte om investeerders te werven. Hij ging zelfs zo ver dat hij andere kerkleden betrok bij zijn dubieuze wervingspraktijken. Williams waarschuwde dat dit vonnis een duidelijk signaal afgeeft dat bestuurders van cryptobedrijven die hun klanten misleiden, voor hun misdaden zullen moeten boeten.

Naast de gevangenisstraf, heeft Alexandre ook te maken met drie jaar voorwaardelijke vrijlating. Daarnaast is hij opgelegd om een enorme boete van $248 miljoen te betalen en een schadevergoeding van $213 miljoen.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...