Netwerk van Bitcoin is vandaag 13 jaar oud

Bitcoin (BTC) is 13 jaar oud. Op 3 januari 2009 lanceerde de anonieme ontwikkelaar Satoshi Nakamoto het protocol. Het eerste block, de Genesis Block, werd door Satoshi zelf gewonnen.

Het was het begin van een opmerkelijk verhaal. Bitcoin is uitgegroeid tot een wereldmunt en wereldwijd kent men inmiddels de term. In het begin werd het project echter bij elkaar gehouden door één anonieme entiteit (Satoshi, dus) en een aantal andere developers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het Genesis Block stopte Satoshi ook een bericht: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. De lancering van bitcoin was een reactie op de ontwikkelingen in de financiële wereld. De tekst was de titel van de London Times op 3 januari 2009.

Sommigen zeggen dat het een duidelijk bericht was van Satoshi, andere schrijven de kop toe aan puur toeval. Het zou toevallig op de voorpagina van de London Times hebben gestaan. Het is hoe dan ook uitgegroeid tot een van de belangrijkste woorden in de geschiedenis van bitcoin.

Een miner die een bitcoin block vindt krijgt daarvoor een beloning. In het eerste gedeelte was die block subsidie 50 bitcoin. Om het netwerk eerlijk te houden besloot Satoshi echter om de eerste beloning op het netwerk niet uit te kunnen geven. De block subsidie dient voor de huidige miners als motivatie om tijd, werk en budget te steken in bitcoin.

Bij de start van het netwerk van bitcoin was al duidelijk dat er uiteindelijk maximaal 21 miljoen zouden bestaan. De eerste 50 daarvan zijn dus niet te gebruiken. De uitgifte van nieuwe bitcoin per block halveert elke ~4 jaar (210.000 blocks). Inmiddels krijgen miners nog maar 3,25 BTC voor hun bewezen diensten per block.

Block 1

Het protocol van bitcoin is zo gebouwd dat het de gemiddelde tijd tussen verschillende blocks op 10 minuten wil houden. De moeilijkheid wordt aangepast als er meer computerkracht bezig is met minen over een periode van 2016 blocks (~2 weken).

‘Block 1’ werd pas zes dagen na block 0 gevonden. De precieze reden daarachter is onduidelijk. Satoshi kon waarschijnlijk al eerder meer minen, maar koos ervoor om rustig aan te doen.

2022

717.016 blocks later zijn we aangekomen op 3 januari 2022. De wereld van bitcoin is flink gegroeid en de prijs staat rond $47.000. Het netwerk is gezonder dan ooit en verschillende bedrijven, landen en miljoenen mensen zijn op hun eigen manier bezig met bitcoin. Als spaarmiddel, als betaalmiddel of bijvoorbeeld als leuk stukje techniek.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSatoshi

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...