New York Fed President: “Niet gezegd dat we klaar zijn met renteverhogingen”

New York Federal Reserve President John Williams is op dinsdag achter het spreekgestoelte gekropen om te vertellen dat het nog veel te vroeg is om te zeggen dat de Federal Reserve al klaar is met zijn campagne van renteverhogingen. Als blijkt dat er meer actie van de Federal Reserve nodig is, dan is de centrale bank volgens Williams niet bang om de rente opnieuw te verhogen.

"We hebben niet gezegd dat we klaar zijn met de renteverhogingen. [...] We hebben fantastische vooruitgang geboekt, maar als er extra ingrepen nodig zijn, dan doen we dat", zo liet hij tijdens de Economic Club of New York bijeenkomst weten.

Renteverlagingen in 2023?

Opvallend genoeg denkt de markt dat de Federal Reserve klaar is met het verhogen van de rente en prijst het zelfs al voorzichtig een paar renteverlagingen in voor het verdere verloop van 2023. Op dit moment schat de markt de kans op 25,8 procent in dat we tijdens de volgende rentevergadering op 14 juni weer een nieuwe renteverhoging krijgen.

De kans is daarbij 74,2 procent dat de rente op het huidige niveau blijft. Je zou verwachten dat de Federal Reserve nu wel even op de pauzeknop drukt, zeker met alle problemen die op de achtergrond ook spelen in de bankensector.

Maar aan de uitspraken van Williams te zien is dat allesbehalve een zekerheid. Al moet de Federal Reserve ook blijven blaffen, zodat de markt niet meteen kan vieren dat de campagne van renteverhogingen voorbij is.

"In mijn optiek moet de rente nog redelijk lang op dit niveau blijven om de inflatie echt van 4 naar 2 procent te brengen. Ik zie op dit moment geen redenen om de rente in 2023 al te verlagen", zo liet Williams weten tijdens zijn toespraak in New York.

Voor nu is de opwaartse druk op de inflatie nog "te hoog." Hoewel de Federal Reserve ook ziet dat er wat minder vraag naar arbeid is, blijft de vraag nog altijd een stuk hoger dan het aanbod. Dat is een ontwikkeling die niet per se goed is voor de inflatie.

Bankencrisis zorgt voor onzekerheid

Het grote probleem voor de Federal Reserve op dit moment is de bankencrisis, die voor een flinke bak onzekerheid zorgt met betrekking tot het beleid dat nodig is om de inflatie verder omlaag te krijgen.

In theorie kan de ellende bij de banken er namelijk voor zorgen dat het moeilijker wordt voor bedrijven en individuen om aan een lening te komen. Banken houden de hand op de knip, omdat ze verwachten dat er onzekere tijden aankomen.

De vraag is in hoeverre ze dat doen en welk effect dat op de economie heeft. Als dat effect heel sterk is, dan hoeft de Federal Reserve de rente waarschijnlijk niet meer te verhogen en moet hij misschien zelfs omlaag.

Dat is echter het lastig op dit moment, het effect van de bankencrisis laat zich niet zomaar meten. Zeker niet omdat niemand eigenlijk weet hoe het er op dat vlak precies voorstaat. Het kan zomaar zijn dat er ineens weer een nieuwe groep banken in de problemen raakt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.