Niet alle investeerders worden warm van een bitcoin futures ETF

Niet alle investeerders worden warm van een bitcoin futures ETF

Er staan deze week twee bitcoin futures ETFs in de startblokken om de markt te betreden. Het is belangrijk om te beseffen dat het om een futures ETF gaat, wat betekent dat ze niet gedekt zijn door 'fysieke' bitcoin.

De koers van de futures contracten kan in potentie dan ook afwijken van de spotprijs van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Te meer omdat aan het vasthouden van futures extra kosten verbonden zijn. Wat voor veel investeerders een reden is om niet direct warm te worden van de komst van een bitcoin futures ETF.

Oliefutures als voorbeeld voor hoe het mis kan gaan

Een goed voorbeeld van hoe het mis kan gaan met futures voor commodities is olie.

In de Verenigde Staten is de USO de grote olie futures ETF die de spotprijs van olie zou moeten volgen maar vanaf het begin gemeten al 90 procent achterloopt.

Niet alle investeerders worden warm van een bitcoin futures ETF
Grafiek van de USO olie futures versus de WTI fysieke olie

De grote kritiek is dat dit soort ETFs vooral voer zijn voor handelaren en dat het retail publiek niet moet denken hiermee veilig in bitcoin te kunnen investeren. Daarbij betalen investeerders ongeveer 1 procent om de contracten iedere maand vast te houden.

Wat betekent dat investeerders die ter waarde van 1 bitcoin in de ETF investeren na 20 maanden effectief nog maar 0,8 bitcoin bezitten. Het is dan ook maar de vraag in hoeverre het een aantrekkelijk beleggingsproduct voor de lange termijn gaat worden.

Al is niet iedereen ontevreden over de komst van een bitcoin futures ETF, want het opent ook de deuren naar een spot ETF. Waarvan de komst na het toelaten van de futures ETFs ook een kwestie van tijd lijkt.

Voor wie is de futures ETF interessant?

De bitcoin futures ETFs lijken vooral interessant voor investeerders die voorheen geen mogelijkheid hadden om in bitcoin te investeren.

Je zou het niet verwachten, maar een groot deel van de financiële wereld kan niet zomaar overal in investeren. Veel grote fondsen zijn verbonden aan allerlei regels en kunnen geen bitcoin kopen op de spotmarkt.

Daarbij is het nog maar de vraag in hoeverre een bitcoin futures ETF zich hetzelfde gaat gedragen als bijvoorbeeld een olie futures ETF.

De twee assets zijn immers geenszins met elkaar te vergelijken. De opslagkosten voor olie zijn een stuk hoger en er kunnen problemen ontstaan bij de transport, problemen die voor bitcoin niet bestaan.

We gaan de komende weken zien of de bitcoin futures ETF het effect op de markt heeft waar we op hebben gehoopt.

De kans is echter aanwezig dat de meeste investeerders pas instappen zodra er een spot ETF op de markt komt. Wat gezien de prestaties op de lange termijn van futures ETFs een logische redenatie is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties