Wat doet een Bitcoin futures ETF met de prijs?

Het lijkt een zekerheid dat deze week en in de nabije toekomst meerdere Amerikaanse bitcoin futures ETFs hun debuut op de markt gaan maken. Interessant aan deze beleggingsproducten is dat ze de zogenaamde “cash and carry” trade weleens nieuw leven kunnen inblazen. Wat in potentie de spotprijs van bitcoin kan opdrijven.

Met de “cash and carry” strategie probeer je als handelaar te profiteren van het verschil tussen de koers op de spotmarkt en de futuresmarkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een asset op de spotmarkt 80 euro kost en de futures die over een jaar aflopen op 100 euro geprijsd zijn.

Er is dan een simpele winst te boeken door de asset op de spotmarkt te kopen en meteen via een futures contract te verkopen.

Waarom kan dit de spotprijs opdrijven?

Handelaren kunnen middels het kopen van bitcoin op de spotmarkt om meteen daarna een futures contract te verkopen een gegarandeerd rendement veiligstellen.

Hoe groter het verschil tussen de spotmarkt en de futuresmarkt, hoe meer dit uiteindelijk de koers op de spotmarkt weer omhoog kan drijven.

Investeerders zullen immers gretig gebruik willen maken van dit gratis rendement.

Eerder dit jaar waren de bitcoin futures op de Chicago Mercantile Exchange ook al in een dergelijke situatie terechtgekomen. Waar het verschil opliep tot wel 20 procent.

Na de koersval in mei viel dit potentiële rendement echter terug en werd deze strategie minder aantrekkelijk.

Als je met deze trade 5 procent kunt pakken, maar bijvoorbeeld op de beurs een rendement van 15 procent verwacht, dan begrijp je dat de interesse voor de “cash and carry” minder wordt.

Risicovrije cash and carry van 10-20% de nieuwe norm

Als we de heren van QCP Capital mogen geloven, dan kan de komst van een bitcoin futures ETF weleens voor een risicovrij rendement van 10 tot 20 procent als nieuwe norm leiden.

De ETF fondsen zijn immers gedwongen om futures te kopen, wat de prijs hiervan kan opdrijven ten opzichte van de spotmarkt.

Wat het vervolgens weer aantrekkelijk maakt om de “cash and carry” trade uit te voeren. Dinsdag, morgen dus, gaat volgens de laatste berichtgeving de eerste ETF live en gaan we zien wat voor effect het op de markt heeft.

De verwachtingen zijn hooggespannen, maar we kunnen ook te maken krijgen met een gevallen “buy the rumour, sell the news”. Wat je vaak ziet met bitcoin is dat we in anticipatie van een belangrijk event flink klimmen, maar na een definitieve bekendmaking weer even terugvallen als het om de koers gaat.

Veel mensen verwachten dat een op futures gebaseerde ETF meer mainstream investeerders richting bitcoin zal stuwen.

Deze producten presteren vaak echter een stuk minder goed dan de daadwerkelijke asset, waardoor het uiteindelijk nog maar de vraag is of dit gaat gebeuren.

Wil je
op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en
download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....