Nieuw record: aantal Bitcoin (BTC) whales in de markt op 2.425 stuks

Het aantal grote beleggers in de bitcoin markt groeit gestaag door, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Glassnode. Whales hebben minstens 1.000 Bitcoin op hun balans staan en dat zijn er inmiddels 2.425.

Sterker nog: toen de koers daalde richting $34.000, nam het aantal toe van 2.370 naar 2.225 stuks.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin whales

Een whale is een geëigende term in de bitcoin industrie. Het is een entiteit (één of meerdere personen) die op een bitcoin adres meer dan 1.000 BTC heeft staan. Dat is omgerekend ~ $35.000 tegen de huidige spotkoers.

Als jonge asset is de koersontwikkeling nog steeds afhankelijk van deze clusters. Een groepje whales kan de koers gecoördineerd een bepaalde richting in sturen. Naarmate de asset in waarde toeneemt, neemt die invloed echter af. Maar dat is nog niet het geval.

Whales zijn er in allerlei soorten en maten, maar minstens 1.000 BTC geldt als een duidelijke afbakening. Ook een vermogensbeheerder als Grayscale, die in december 2020 drie keer de maandelijkse productie opkocht, geldt als een whale.

Net zoals betaalproviders zoals PayPal en Square. En dat zijn nog enigszins anonieme bedrijven, want naar buiten toe communiceren ze als een bedrijf.

Anders zijn de whales zoals Michael Saylor, die zich op Twitter zéér veel engagement de bitcoin evangelie prediken en ook de daad bij het woord voegen, zowel privé als zakelijk.

Op de site bitcointreasuries.org is mooi in kaart gebracht welke bedrijven inmiddels bitcoin als kasreserve hebben aangelegd.

Het zijn spreekbuizen zoals Saylor en een Jack Dorsey die ook de andere whales kunnen beïnvloeden in hun gedrag zodra ze figuurlijk gezien samendrommen op een plek in de zee.

Ook een type als Elon Musk roert zich regelmatig in discussies op Twitter over het belang van bitcoin, ook als geldvorm. Privé heeft Musk minstens 0.25 BTC in bezit.

FOMO

Net zoals hedgefondsen zoals Skybridge en Ruffer, maar ook een verzekeraar als Mass Mutual, is hun exposure eerder voor decennia dan voor een paar jaar.

Ze vormen een steeds belangrijkere bodem in tijden van koersvolatiliteit. Sterker, een koersdip is voor hen een uitgelezen kans om tegen een lage prijs in te kopen. Het liefst zoveel mogelijk.

Je kunt het institutionele FOMO noemen, de vrees de boot te missen. De schaamte op de golfbaan om tegen je maatjes te zeggen géén exposure te hebben in BTC anno 2021.

Het is die menselijke psychologie van ‘greed & fear’ die de markt en in bijzonder de whales parten speelt of in ieder geval prikkelt.

Bitcoin is een spel van schaarste, hebzucht en angst. Worden de degenen met het meeste zitvlees ook de winnaars van dit spel?

Zolang niemand de code kan kraken en zolang geen overheid de code kan verbieden, ontpopt bitcoin zich als de nieuwe assetklasse voor een steeds grotere groep mensen.

Niet alleen voor de cypherpunks, libertariers en millennials, maar inmiddels ook voor gold bugs en ‘normale’ retail beleggers.

Meer adoptie als waardevaste asset creëert ook meer vertrouwen in de andere aspecten van bitcoin zoals een betaalmiddel en geopolitiek instrument voor landen die gesanctioneerd zijn in het huidige financiële stelsel. Pakistan is het eerste land dat overheidsmiddelen steekt in het delven van BTC.

Dat levert tot nu toe een zeer houdbare cocktail van miners, node-eigenaren, developers en lange termijn investeerders op die geloven in goud 2.0 en privé betalingen zonder tussenkomst van een bank.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwhales

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...