Nieuwe bitcoin hodlers houden stug vol

De meerderheid van alle bitcoin staat op het moment van schrijven al voor tenminste drie maanden op hetzelfde adres. Glassnode geeft aan dat de huidige "hodl-activiteit" daarmee lijkt op die van de bearmarkten van 2012, 2015 en 2018. In een tweet van 16 juli schrijft Glassnode dat tenminste 80 procent van het kapitaal in bitcoin al minstens drie maanden in de hodl-modus zit.

De bitcoin koers

Vanaf de voorlopige bodem van 17.600 dollar is de bitcoin koers weer redelijk opgeleefd naar de actuele koers van 21.265 dollar. Daarmee zijn we ongeveer 70 procent verwijderd van de all-time high van 69.044 dollar van november 2021 en zitten 45 procent van de bitcoiners met een "papieren" verlies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de grafiek van Glassnode kenden de bodems van 2012, 2015 en 2018 een vergelijkbaar hodl-niveau als dat van vandaag. Een onderzoek van David Duong lijkt dat te bevestigen. Duong komt tot de conclusie dat de recente verkoopdruk enkel afkomstig is van speculanten.

"Lange termijn bitcoin holders hebben hun bitcoin in deze zwakte nog niet verkocht. Deze hodlers hebben een totaal van ongeveer 77 procent van de supply in handen, wat iets minder is dan de 80 procent van begin 2022", aldus Duong over de standvastigheid van de hodlers.

De toeristen zijn verdwenen

Eerder deze maand wisten de analisten van Glassnode al te melden dat de bitcoin markt op dit moment vrijwel volledig "gereinigd" is van toeristen. De activiteit op het netwerk is momenteel vergelijkbaar met de donkerste momenten van de bearmarkt in 2018 en 2019.

Sinds november 2021 zat het netwerk qua aantal actieve adressen al in een neerwaartse trend, wat betekent dat zowel nieuwe als bestaande investeerders weinig tot niet met het netwerk communiceren.

Interessante statistiek is dat het aantal bitcoin adressen met 1 of meer satoshi is gestegen naar een all-time high van 42,5 miljoen. Dat komt overeen met de observatie dat "shrimps", adressen met minder dan 1 bitcoin, op dit moment in grote getale bitcoin accumuleren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....