Nobelprijswinnaar Krugman voorspelt eeuwige cryptowinter

Nobelprijswinnaar Paul Krugman waarschuwt voor een eeuwige cryptowinter. De econoom denkt niet dat het nog goed gaat komen met cryptovaluta.

Krugman is kritisch

De Amerikaanse Keynesiaan staat bekend als een crypto-criticaster. Deze keer schrijft hij in de New York Times een opiniestuk waarin hij stelt dat er geen heil is voor blockchainprojecten.

Hij haalt verschillende tekenen aan die volgens hem aan deze winter voorafgaan. In het column noemt hij dat de technologie geen nut heeft – omdat er andere centrale alternatieven zijn die prima werken.

“Wat is het punt?” Waarom zou je de moeite en de kosten nemen om op veel plaatsen een grootboek bij te houden, en dat grootboek eigenlijk elke keer te updaten als er een transactie plaatsvindt?”

Daar telt Krugman de ondergang van FTX bij op en hij denkt dat dit het einde van de “blockchain en cryptotechnologie zou betekenen”. Hij vergelijkt het met de Fimbulwinter, een winter die volgens de Scandinavische mythologie voorafgaat aan het einde van de wereld.

Voor Krugman waren er de afgelopen maanden verschillende tekenen aan de wand. De econoom haalt de recente afschrijving aan die verschillende bedrijven zoals Maersk en de Australian Stock Exchange hebben gedaan met betrekking tot hun op blockchainprojecten.

Inflatie en proof-of-work

Krugman bekritiseert ook openlijk het bestaansrecht van bitcoin. Hij stelt dat “banken zelden de activa van hun klanten stelen, terwijl crypto-instellingen makkelijk bezwijken voor de verleiding.”

Het narratief dat bitcoin beschermt tegen inflatie? Daar gaat Krugman niet in mee: “Extreme inflatie die de waarde van geld vernietigt, gebeurt over het algemeen alleen in politieke chaos.”

Tot slot is Krugman groot tegenstander van proof-of-work. Het brengt volgens hem schade toe aan het milieu, zonder dat het waarde produceert.

In juni vergeleek hij cryptocurrency’s met de huizenzeepbel en de subprime-hypotheekcrisis, waarbij hij zei: “Het is een huis dat niet op zand is gebouwd, maar op helemaal niets.”

Ongefundeerd

Al met al: Kritiek uit Keynesiaanse hoek is niets nieuws. Het belang van decentralisatie, censuurresistent en neutraal geld is voor sommigen lastig te begrijpen, vooral als je doordrenkt bent van het tegenovergestelde systeem met centrale planning, centrale banken en politieke mandaten.

Klein probleem in Krugmans denkwijze: hij gooit blockchain, crypto en bitcoin op één hoop. En ziet daarbij de bitcoinfilosofie over het hooft als hij de vergelijking met FTX als centrale beurs maakt.

En proof-of-work? Dat is een prachtig mechanisme dat (in combinatie met andere technieken) voor de eerste keer ooit het double spending probleem oploste, een decentraal netwerk beveiligt en schaarste vanuit de digitale met de fysieke wereld koppelt (door middel van wiskunde).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws