Welke landen gaan Bitcoin als eerste adopteren?

Bitcoin speelt een steeds grotere rol in de wereld. Langzaam maar zeker komt het bij steeds meer grote organisaties op de balans te staan. Techbedrijven lijken als eerste echt deze stap te zetten. Wanneer volgen landen dit voorbeeld?

Miljardenbedrijven als Tesla en MicroStrategy hebben inmiddels voor miljarden aan bitcoin op de balans staan. Dat zorgt er ook voor dat landen als Zwitserland en Noorwegen al indirect worden blootgesteld aan de koers van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarnaast heb je een groepje landen die regelmatig langskomen als het gaat over opvallend nieuws op het bitcoinfront. In die categorie horen bijvoorbeeld Iran, Venezuela, Rusland, China en Noord-Korea.

Maar niemand heeft nog de echte stap (publiekelijk) gezet. Wordt 2021 het jaar dat een onafhankelijk land naar buiten komt met een bericht over hun bitcoinschatkist?

Indirect meedoen

MicroStrategy is hét voorbeeld van een techbedrijf die overstapt van de dollar naar bitcoin als reserve asset. Het business intelligencebedrijf heeft ruim 71.000 BTC in kas. De aandelenkoers van het bedrijf reageert ook positief op hun nieuwe positie. En dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld de Zwitserse nationale bank. Zij hebben aandelen in MicroStrategy, Tesla en Square.

Ook het Noorse overheidspensioenfonds doet stiekem al mee in de wereld van bitcoin. Het staatsinvesteringsfonds is eigendom van de Noorse overheid en heeft ook aandelen in deze drie bedrijven. Van de drie zet MicroStrategy het meest in op bitcoin. Square verkoopt ook BTC aan hun klanten en Tesla denkt na over betalingen met bitcoin.

Niet alleen maar fans

Vergis je niet: de strijd is nog lang niet gestreden en de meeste landen zullen veel in het werk stellen om bitcoin uiteindelijk niet te laten slagen. Het beleid van overheden hangt nauw samen met het beleid van de centrale banken.

Met bitcoin als reserve asset verliezen veel machtige instanties de controle over het geldsysteem. Bitcoin dient als makkelijk bereikbaar alternatief. Ben je tevreden over je (lokale) valuta en doet het wat je vindt dat geld moet doen? Dan is er weinig reden om met BTC aan de slag te gaan.

Er zijn echter ook steeds meer redenen te bedenken waarom je géén vertrouwen meer kúnt hebben in je lokale munt. Met een gemiddeld salaris valt niet of nauwelijks op te sparen tegen bijvoorbeeld de stijgende prijzen in de huizenmarkt. In dat verhaal worden vooral je euro’s minder waard.

Met de stap van miljardenbedrijven om bitcoin te gebruiken als spaarmiddel is er een nieuwe fase ingegaan. Volgen landen uiteindelijk dat voorbeeld? Het lijkt een kwestie van tijd.

Wie zet de eerste stap?

De vraag is nu: wie zet publiekelijk de eerste stap? Nederland lijkt voorlopig geen echte stappen te zetten, bitcoinbedrijven vluchten zelfs uit ons land door de huidige regels.

Worden het landen als Iran, Pakistan, Wit-Rusland en Noord-Korea? Deze landen zijn alle drie op hun eigen manier ‘slachtoffer’ van de huidige situatie in de wereldeconomie. Wat houdt ze tegen om een alternatief uit te proberen? In Pakistan is er al een provincie die is gestart met het minen van bitcoin.

Of worden het landen die er nu ook al goed voor staan zoals Noorwegen en Zwitserland? De Noren zitten nog altijd op een groot deel van hun olieveld, het verdiende geld en de olie zijn beide voorlopig nog niet op. En een land als Zwitserland weet als geen ander wat de waarde kan zijn van gunstige financiële regels.

Als bitcoin verder groeit en je bent een van de eerste: dan heb je een groot voordeel. Mocht bitcoin niet slagen dan is er nog geen man overboord, als het niet het grootste gedeelte is van je (spaar)geld.

Op veel plekken in de wereld zie je experimenten. Hier lijkt de politiek er nog totaal niet mee bezig. Een snelle scan van de partijprogramma’s leert ons dat alleen JA21 (een partij die nog niet in de kamer zit) expliciet bitcoin noemt in hun partijprogramma.

Het lijkt toekomstmuziek, maar sinds de coronacrisis gaat de overstap naar digitale systemen nog sneller. Nederland lijkt nog geen aanstalten te maken om een deel van deze nieuwe economie naar zich toe te trekken, laat staan het voortouw te nemen op dit gebied.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Lees meer