Bitcoin miners in financiële problemen

Het gaat niet goed met de bitcoin koers en daar heeft de mining industrie uiteraard last van. De totale dagomzet voor miners viel op 26 november zelfs terug naar 11,674 miljoen dollar, het laagste niveau sinds 2 november 2020. Op dat moment handelde de bitcoin koers nog op 13.500 dollar.

Bitcoin miners in financiële problemen

Hoe kan dit?

De totale omzet van bitcoin miners bestaat uit de blokbeloning en de transactiekosten. Het is mogelijk dat de transactiekosten op dit moment een stuk lager zijn dan in november 2020. Dat is de enige manier om met een koersverschil van ongeveer 3.000 dollar alsnog op dezelfde dagomzet voor miners uit te komen.

Aan de andere kant is het ook mogelijk dat miners gisteren minder geluk hadden en dat de blokken op een relatief laag tempo binnenkwamen. Het is geen keihard gegeven dat een blok iedere tien minuten binnenkomt. Waar de difficulty adjustment ervoor zorgt dat het lange termijn gemiddelde rond de 10 minuten blijft, kan dat gemiddelde op dagelijkse basis behoorlijk afwijken.

Daarnaast zien we de hashrate nu dalen. Miners moeten machines uitzetten vanwege de gevallen bitcoin koers, terwijl de moeilijkheidsgraad zich niet meteen aanpast. Dat zorgt er ook voor dat het bloktempo omlaag gaat. Alles bij elkaar moet dat de verklaring zijn voor de lage omzetcijfers voor 26 november.

Mining industrie onder druk

Op 31 oktober 2022 bereikte de hashrate van het netwerk nog een all-time high van 316,7 Exahash per seconde (EH/s). Dat was een bijzonder moment, omdat de mining industrie vanwege de dalende koersen juist onder druk staat. Het feit dat de hashrate op die datum alsnog een all-time high bereikte, geeft aan dat er genoeg partijen zijn die vertrouwen hebben in de toekomst van bitcoin.

Vanaf 31 oktober tot en met vandaag is de hashrate echter behoorlijk gezakt. Momenteel staat de hashrate op 225,9 EH/s en daarmee 28,6 procent lager dan de all-time high van 31 oktober. Er komen vanwege de dalende koersen steeds meer berichten binnen over miners die noodgedwongen de operaties moeten staken.

Dat de hashrate op 31 oktober een all-time high bereikte is opvallend te noemen. Sommige mensen denken dat dit te maken heeft met bedrijven uit de olie- en gasindustrie die bitcoin mining zien als een manier om op een groene manier van hun overtollige gasproductie af te komen. Zie daarvoor bijvoorbeeld dit bericht uit mei 2022.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.