OneCoin scam opnieuw in het nieuws: William Morro is aangeklaagd

De Amerikaanse autoriteiten hebben onlangs William Morro gearresteerd en aangeklaagd in verband met de beruchte OneCoin cryptozwendel. Morro, die nauwe banden had met Gilbert Armenta, de vriend van OneCoin-oprichtster Ruja Ignatova, wordt beschuldigd van bankfraude. Het onderzoek naar OneCoin krijgt hiermee een nieuw hoofdstuk. Deze zaak loopt al jaren.

De zaak tegen Morro, waarbij de aanklacht van samenzwering om bankfraude te plegen tot 30 jaar gevangenisstraf kan leiden, is één van de vele voorbeelden van criminele praktijken in de industrie. OneCoin was een verkapt piramidespel dat zich voordeed als een innovatief project.

Morro en OneCoin

Volgens gerechtelijke documenten zou Morro in 2016 verantwoordelijk zijn geweest voor het overmaken van $35 miljoen aan OneCoin-gerelateerde fondsen van rekeningen in China naar een rekening in Hong Kong. Uit de aanklacht blijkt verder dat hij meer dan $6 miljoen van deze rekening naar een door hem beheerde rekening in de VS heeft overgeheveld als onderdeel van een plan om te frauderen.

Morro, die zichzelf vrijwillig bij de autoriteiten meldde, heeft schuld bekend aan één aanklacht wegens samenzwering om bankfraude te plegen en is vrijgelaten in afwachting van zijn veroordeling, die gepland staat voor 1 augustus. Er is ook een bevel tot inbeslagneming uitgevaardigd voor de illegaal verkregen activa in de OneCoin-zaak.

De verbinding van Morro met Gilbert Armenta, die in 2023 vijf jaar gevangenisstraf kreeg voor zijn rol in het witwassen van ongeveer $300 miljoen gerelateerd aan OneCoin, wijst op de diepe verwevenheid van het netwerk achter de zwendel. OneCoin, opgericht in 2014 en ontmaskerd als een frauduleuze onderneming in 2015, heeft investeerders naar schatting $4 miljard gekost.

Het is nog steeds onduidelijk wat de Amerikaanse autoriteiten ertoe bracht een nieuwe aanklacht tegen Morro in te dienen, acht jaar na zijn vermeende frauduleuze handelingen. Ruja Ignatova, ook bekend als de ‘CryptoQueen’, is nog steeds voortvluchtig en staat momenteel op de lijst van de tien meest gezochte voortvluchtigen van de FBI.

Lees meer over:
misdaadonecoin

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...