‘Vijand’ van Bitcoin staat pal achter ontwikkeling Central Bank Digital Currency’s
|
De Bank for International Settlements (BIS) staat volledig achter de ontwikkeling van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). Ze zijn van mening dat de stap nodig is om de financiële wereld te moderniseren en te voorkomen dat ‘Big Tech’ de controle over het geld overneemt.
Bank der banken
De BIS staat in Nederland bekend als de Bank voor Internationale Betalingen. Het is een internationale organisatie die mondiale monetaire en financiële samenwerking nastreeft. Je zou ze kunnen zien als bank voor de (nationale) centrale banken.
Deze BIS ziet het wel zitten met CBDC’s. Ze gaven eerder deze week enkele aanbevelingen over hoe centrale bankengeld eruit moet zien. Denk aan een digitale versie van de dollar, euro, yen of yuan. De BIS is hier optimistisch over en ze houden zich dan ook bezig met de coördinatie van deze digitale valuta.
In het jaarverslag maken ze een schatting van de wereldwijde ontwikkelingen. Naar verluidt zijn er ten minste 56 centrale banken en monetaire groepen bezig met CBDC’s. Dat is ongeveer een vijfde van de wereldbevolking.
Controle van Big Tech (en banken?)
Bankier Benoit Coeure van de BIS vertelt het volgende:
“De trein heeft het station verlaten. Het is niet dat we ons laten meeslepen, we kijken gewoon om ons heen.”
Het wereldwijd gebruik van contant geld neemt af en tegelijkertijd neemt de druk vanuit de Big Tech toe. De aankondiging van de Diem (voorheen Libra) van Facebook schudde de bankenwereld wakker. Ook de indrukwekkende opmars van Bitcoin was hier wellicht debet aan.
Coeure waarschuwt dat digitaal geld zonder de komst van CBDC’s in toenemende mate worden gedomineerd door grote technologiebedrijven. Ze kunnen volgens hem gebruik maken van hun enorme bereik op social media.
“Dat is niet wat we willen, en dit is iets waar overheden niet in terecht willen komen.”
Soeverein geld
Coeure beschrijft het als een verlies van controle over soeverein geld. Goed nieuws voor de bankier: er bestaat al geld zónder inmengingen van deze grote bedrijven. Het brengt de soevereiniteit terug bij het individu. Het is schaars, decentraal, gedistribueerd, permissieloos en mondiaal.
Maar toch is Coeure geen fan van bitcoin, waarschijnlijk omdat het geldsysteem dan ook buiten de ‘macht’ van (zijn) bank(en) gaat vallen. Iets wat met CBDC’s natuurlijk niet zo is. Het zijn als het ware twee tegenpolen: centraal bankgeld en decentraal bitcoingeld.
Hij gebruikte in januari nog het volgende argument waarom Bitocin volgens hem kapot zal gaan: “Het is kwetsbaar zijn voor externe aanvallen zodra de maximale hoeveelheid van 21 miljoen BTC is gedolven.”
Het is niet de eerste keer dat hij bitcoin om de oren slaat. In 2018, vlak na de markthype eind 2017, omschreef bij bitcoin als een “bubbel, ponzi en een milieuvervuilende ramp”.
Also read
‘Bitcoin stort in elkaar’, dreigt eindbaas Agustin Carstens die heilg gelooft in centrale bankmunten
Wereldwijde ontwikkelingen
Intussen zijn er al heel wat landen hard op weg om de CBDC te lanceren. De Bahama’s waren het eerste land met hun eigen digitale munt, de Sand Dollar. Ook China is een van de koplopers. Frankrijk, Zweden en Zwitserland doen naar verluidt ook al tests met hun centrale bankengeld.
Collega Hyun Song Shin is van mening dat de autoriteiten moeten bepalen of burgers ook digitale ID’s nodig hebben om CBDC’s te gebruiken. Volgens de BIS zou het ID-systeem een “een goede ontwikkeling zijn”. Een van de redenen is dat het zou voorkomen dat mensen digitale valuta van andere landen kunnen gebruiken, zoals de dollar als veilige haven.
“De nieuwe handelsoorlogen zijn technologieoorlogen”, aldus Coeure. Hij benadrukt dat de CBDC’s zich hier niet in moeteng aan mengen.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!