Ook Thaise beurswaakhond opent aanval op Binance: ‘geen licentie’

Bitcoin beurs Binance is ook in Thailand in de problemen gekomen. Uit documentatie van de Thaise beurswaakhond blijkt dat de exchange zonder licentie haar diensten aanbood aan Thaise klanten.

De beurs verwerkte de afgelopen 24 uur ruim $67 miljard aan trades, alleen op hun .com-domein. De vraag is: wat kunnen overheden en beurswaakhonden doen op landelijk niveau?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Thaise beurswaakhond

De Thaise Securities and Exchange Commission (SEC) kreeg enkele tips binnen, waarna het onderzoek is gaan doen. Zo bleek dat Binance haar diensten heeft geleverd aan de Thaise investeerders. Naar verluidt hebben ze dit publiek via Facebook aangemoedigd om gebruik te maken van het platform. Dit deden ze via de Binance Thai Community-pagina op het social-media platform.

Op 5 april 2021 stuurde de SEC al een waarschuwingsbrief, waarin Binance werd verzocht een schriftelijke reactie in te dienen. De beurs reageerde echter niet binnen de gestelde termijn.

Nu komt het er op neer dat Binance haar diensten heeft aangeboden zonder dat ze hiervoor een licentie hebben. Daarmee hebben ze artikel 26 niet nageleefd en kunnen ze strafrechtelijk worden vervolgd.

Naar verluidt kan het gaan om twee tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 200.000 tot 500.000 baht. Elke dag dat de boete niet wordt betaald, komt er nog eens 10.000 baht bij. Dat komt neer op ongeveer 260 euro per dag.

De SEC heeft daarom de strafrechtelijke aanklacht tegen Binance ingediend bij de ECD. Dit is de Economic Crime Suppression Division van de Royal Thai Police. Daarbij is dit slechts het begin: het indienden van de strafprocedure wordt gevolgd door onderzoeken van de opsporingsambtenaar en vervolging bij de officier van justitie.

Tegenwind vanuit de hele wereld

Het zit Binance niet mee. Ze krijgen de laatste weken vanuit allerlei hoeken de deksel op de neus:

  1. Verenigd Koninkrijk: de beurs moest tijdelijk opnames en stortingen met de Britse pond stoppen
  2. Nederland: Binance stopte (tijdelijk) met iDeal betalingen. De reden is niet bekend
  3. Kaaimaneilanden: de Cayman Islands Monetary Authority (CIMA) stelt dat Binance niet is gevestigd op hun grondgebied en dat het handelsplatform niet de juiste licenties heeft
  4. Japan: de beurs zou ook in Japan zonder registratie actief zijn

Vandaag kwam er nóg een land bij. Ook Singapore gaat onderzoek doen naar de lokale tak van Binance als dat nodig is, zo meldt Bloomberg. Eerder was de beurs ook al genoodzaakt om een aparte Amerikaanse divisie op te zetten, genaamd Binance US.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuws