Oud-bankier Raoul Pal: “Correlatie Bitcoin en aandelen is niet verrassend”

De terugkerende correlatie tussen Bitcoin (BTC) en de aandelenmarkt is niet verrassend. Dat stelt oud-Goldman Sachs bankier Raoul Pal in een interview met The Block.

Bitcoin en aandelen

Een van de narratieven is dat Bitcoin niet is gecorreleerd aan de financiële markten. Bitcoin als digitaal goud, dat zich onttrekt aan de malheur op de aandelenmarkten. Klopt dat narratief wel?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat lijkt per onderzoek te verschillen en is afhankelijk welke tijdshorizon je neemt. In september was er volgens Coin Metrics wel sprake van een hogere correlatie. Terwijl The Block in mei dit jaar concludeerde: Bitcoin laat de correlatie los.

Ook Ark Invest concludeerde in een onderzoek dat Bitcoin ander gedrag vertoont dan andere assetklassen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Bitcoin is een strategische keuze in een divers portfolio. Dat maakt BTC aantrekkelijk voor beleggers.”[/penci_blockquote]

Zoomen we uit voor dit jaar, dan stond de correlatie tussen Bitcoin en aandelenindex S&P500 boven de 0.5 voor het merendeel van het jaar. Dat blijkt uit nieuwe data van The Block.

Intrinsieke eigenschappen

Raoul Pal denkt dat Bitcoin niet geheel losstaat van (de prestatie) van aandelen of goud. Volgens de oud-bankier is een significant verband niet meer dan logisch, wat heeft te maken met de intrinsieke eigenschappen van de cryptomunt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Bitcoin heeft de eigenschappen van geld en een beetje van een commodity. Van forex is bekend dat ze Bayesiaans zijn in distributie. Dat betekent dat ze de variabelen die op hen van invloed zijn, continu veranderen.”[/penci_blockquote]

Verder zegt hij in het interview:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Daarom is de prestatie van valuta ook zo lastig te voorspellen. Is er een renteverschil? Is er een cashflow vanuit een bedrijf? Is er een inflatiecijfer? Nee, er is altijd een andere reden waarom een valuta qua waarde fluctueert.

Bitcoin heeft die eigenschappen ook, de correlatie is vloeiend en dat is prima. Kijk je over een langere periode, dan is de correlatie ook niet sterk.”[/penci_blockquote]

Bitcoin: +101% in 2020

Volgens Pal zijn de prestaties van Bitcoin ten opzichte van aandelen en goud opmerkelijk. In de ogen van de oud-bankier presteren aandelen “ondermaats” en ook het rendement valt volgens hem in het niet.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Alle westerse landen hebben vanwege de coronacrisis zoveel geld bijgedrukt, dan mag je kritisch zijn over het rendement van goud. Die asset heeft 50% onder gepresteerd. Bitcoin is eigenlijk de enige asset die écht levert. Dus ook al is Bitcoin soms heel even gecorreleerd met aandelen, de risicopremie van Bitcoin is hoger.”[/penci_blockquote]

Kijken we naar de prestaties van Bitcoin in 2020 tot nu toe, dan zijn de cijfers niet anders dan indrukwekkend. Door de recente opmars richting $16.000 is het rendement alleen maar toegenomen deze week.

Net zoals bij elke asset zijn prestaties uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Ook is Bitcoin nog steeds een asset met plotse schommelingen, omhoog maar ook omlaag.

Oud-bankier Raoul Pal:

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.