Pensioenfonds ter waarde van $69 miljard maakt stap richting bitcoin

Pensioenfonds ter waarde van $69 miljard maakt stap richting bitcoin

Een van de grootste pensioenfondsen van Australië wil 'kleine investeringen' in de cryptosector doen, meldt Financial Times.

Opvallend, want pensioenfondsen hebben doorgaans koudwatervrees vanwege onzekere wet - en regelgeving.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Pensioenfonds in crypto's

Het gaat om Queensland Investment Corporation (QIC), dat 69 miljard dollar(59,4 miljard euro) onder haar hoede heeft.

Een woordvoerder vertelt aan de financiële krant dat ze openstaan voor investeringen in cryptocurrency's. Het zou een primeur zijn Down Under, want nog géén enkele bank, verzekeraar of pensioenfonds uit het land heeft zijn vingers gebrand in deze markt.

Terwijl hedgefondsen, family offices en vermogende individuen wel bitcoin en andere cryptoactiva weten te vinden.

Volgens Stuart Simmons, hoofd forex bij QIC, gaat het niet om grote investeringen, ook omdat er nog onzekerheid is op het gebied van wet - en regelgeving.

Hoe worden cryptocurrency's gedefinieerd en gereguleerd? Wat gaan overheden doen met stablecoins? Welke fiscale en accountancygevolgen zijn er?

Inmiddels zijn er wereldwijd wel enkele voorbeelden van pensioenfondsen die exposure hebben in bitcoin, maar dat is nog mondjesmaat.

In september dit jaar maakten twee pensioenbeheerders uit het Amerikaanse Virginia bekend om in bitcoin te investeren.

Ook heeft het Noorse oliepensioenfonds eerder miljoenen euro's in bitcoin ingelegd.

En bovendien heeft onlangs een groot Canadees pensioenfonds miljoenen dollars in Celsius gestoken, dat 400 miljoen dollar op de markt ophaalde.

Signalen van institutionalisering van deze jonge, opkomende markt, die nog relatief klein is. Bijvoorbeeld acht keer kleiner dan de goudmarkt.

'Blockchain, niet bitcoin'

Volgens Simmons is het een kwestie van tijd voordat ook institutionelen zoals banken, verzekeraars én pensioenfondsen, partijen die hun risico's zoveel mogelijk willen inperken, overstag gaan.

Lijkt hiermee de wildwestmarkt dan ten einde? Gevestigde finance partijen lijken zich momenteel meer te richten op de onderliggende blockchaintechnologie.

Dat zegt ook Andrew Fischer, hoofd beleggingen bij Sunsuper, een andere pensioenuitvoerder uit Australië met 63 miljard dollar (54,2 miljard euro) in kas. 'Onze focus ligt niet zozeer op de cryptovaluta, maar we zijn geïnteresseerd in de technologie erachter'.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin Australië

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties