PlanB: Bitcoin bears zijn uitgeput

De Nederlandse analist PlanB staat in de eerste plaats natuurlijk bekend om zijn Stock-to-Flow model, waarmee hij er als eerste in slaagde om een prijs te plakken op de schaarste van bitcoin. Daarnaast is hij nog altijd zeer actief op Twitter als het aankomt op het delen van positieve analyses. Nu is het moment volgens PlanB daar dat de beren uitgeput zijn en dat zou betekenen dat bitcoin aan een opleving kan beginnen.

De eerste tekenen

Zien we op dit moment dan ook de eerste tekenen van een bullmarkt? Het aantal bitcoin op de beurzen is al maanden aan het dalen en bereikte enige tijd geleden het laagste niveau in jaren. Verder is de bitcoin koers vandaag in de Aziatische handelsuren positief begonnen en staat de digitale munt op een plus van 6,71 procent over de afgelopen 24 uur.

Dat levert een koers van 28.767 dollar op en een market cap van 558 miljard dollar. Met die koersen kunnen we nog niet van een bullmarkt spreken, maar vergeet ook niet dat we van ver moesten komen door alle schandalen van het afgelopen jaar.

Het positieve sentiment dat we momenteel zien lijkt ook voort te komen uit de gigantische partijen die momenteel in de markt stappen. Onder andere Citadel, Charles Schwab, Fidelity en BlackRock zijn momenteel met bitcoin-producten bezig.

In het licht van de problemen voor onder andere Binance en Coinbase lijkt dat geen verrassing. Deze meer traditionele financiële spelers lijken hun kans te zien om de markt te betreden en voor het vertrouwen te zorgen dat momenteel ontbreekt bij sommige van de grote spelers uit de bitcoin-wereld.

Niet alleen maar positief

We moeten echter realistisch blijven en kunnen niet alleen maar positief zijn over de vooruitzichten voor bitcoin. De realiteit is immers dat de rentes op dit moment een stuk hoger liggen in vergelijking met de afgelopen jaren. We hebben in het Westen de afgelopen tien jaar kunnen genieten van een rente van praktisch nul procent.

Inmiddels is die rente in de Verenigde Staten opgeklommen tot 5 procent om de inflatie daar te beteugelen. Vooralsnog is het plan van de Federal Reserve om de rente nog lang op dit niveau te houden en deze mogelijk zelfs nog te verhogen naar 5,6 procent in 2023.

Dat zou betekenen dat we vanaf hier nog twee renteverhogingen van ongeveer 0,25 procent moeten verwerken en dat is niet per se positief voor de bitcoin koers.

Het eerste grote lichtpuntje op de kalender van de digitale munt is de halving, die voor april 2024 op de planning staat. Wat dat betreft kan het zomaar een volatiele periode worden in aanloop naar de halving waar iedereen zo naar smacht.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....