PlanB: ‘Bitcoin overklast goud en aandelen al meer dan 10 jaar’

Het is misschien niet helemaal eerlijk om het koersverloop van bitcoin van de afgelopen 10 jaar naast die van alternatieven als goud en aandelen te leggen. Bitcoin bestaat immers pas sinds januari 2009 en is om die reden gigantisch gegroeid in de beginjaren. Dat kan een vertekend beeld geven van de prestaties van bitcoin ten opzichte van bijvoorbeeld goud en aandelen, maar als bitcoiner blijft het leuk om te vergelijken.

10.000x over de kop

Als het over optimistische vergelijkingen gaat, dan staat PlanB vrijwel altijd vooraan als bitcoin daarin voorkomt. In een nieuwe tweet schrijft de analist over de afgelopen 10 jaar, waarin bitcoin het veel en veel beter deed dan zowel aandelen als goud.

Waar goud de afgelopen 10 jaar vooral vlak handelde en aandelen een gemiddelde koerswinst van 300 procent pakten, spant bitcoin de spreekwoordelijke kroon met een rendement van 1.000.000 procent, zo schrijft PlanB in zijn verhaal.

Daarmee doelt hij op de stijging van ongeveer 3 dollar naar de huidige koers van bijna 30.000 dollar. Het is wellicht een beetje simpel om op die manier te stellen dat bitcoin de absolute koning is, maar het zijn wel indrukwekkende statistieken.

Adoptiegraad is laag

Ook interessant is de visie van PlanB op de adoptie van bitcoin. Volgens de analist is de adoptiegraad op dit moment nog gigantisch laag. PlanB stelt namelijk dat de mensen die bitcoin bij de beurzen aanhouden volgens hem niet meetellen als hodlers: "zij zijn meer handelaren."

"Als we kijken naar de mensen die bitcoin echt vasthouden (op de blockchain) dan zijn er slechts 3,5 miljoen bitcoin-adressen met meer dan 0,1 bitcoin. Veel hodlers hebben meerdere adressen, dus dat converteert waarschijnlijk naar ongeveer 1 miljoen hodlers", aldus PlanB.

Dat zou dus betekenen dat een gigantisch klein percentage van de wereldbevolking op dit moment bitcoin heeft. Wat dat betreft valt er nog veel 'winst' te behalen voor bitcoin qua adoptie.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....