Politie Hong Kong en de financiële toezichthouder vormen taskforce om verdachte crypto-activiteiten op te sporen

De Hong Kongse politie en de financiële toezichthouder van de stad hebben een taskforce gevormd om verdachte crypto-activiteiten te volgen te midden van onderzoeken naar cryptobeurs JPEX. Dat meldt The Block.

De Securities and Futures Commission zegt in een verklaring op woensdag dat de taskforce is opgericht na een hoogwaardige vergadering op 28 september en bestaat uit ambtenaren van het Commercial Crime Bureau van de politie, het Cyber Security and Technology Crime Bureau en het Financial Intelligence and Investigations Bureau, evenals de Enforcement Division en Intermediaries Division van de SFC.

De taskforce heeft als doel de coördinatie te verbeteren, informatie-uitwisseling over verdachte activiteiten met betrekking tot virtuele activahandelplatforms te vergemakkelijken en middelen in te zetten om risico’s te beoordelen, aldus de verklaring.

Eve Chung, een assistent-commissaris van politie, zegt in de verklaring dat de nieuwe taskforce “essentieel is voor het versnellen van de uitwisseling van vitale inlichtingen en gezamenlijke samenwerking bij de reactie op de uitdagingen die voortkomen uit virtuele activahandelplatforms, om de algemene bevolking van Hong Kong beter te beschermen.”

Verhoogd toezicht

De oprichting van de nieuwe taskforce komt nadat de autoriteiten vorige maand optraden tegen JPEX en ten minste 20 mensen in verband met de zaak arresteerden in een politieactie die “tieguan” of “ijzeren poort” is genoemd, volgens lokale mediaberichten. De autoriteiten hebben ook lokale telecomproviders gevraagd de online toegang tot JPEX te blokkeren.

Op 13 september waarschuwde de SFC dat crypto-influencers en het handelsplatform JPEX “valse of misleidende verklaringen op sociale media” hadden gedaan door te suggereren dat het bedrijf een licentie voor de handel in virtuele activa had aangevraagd in Hong Kong. Dat bracht de SFC ertoe om informatie over crypto-licentieaanvragers bekend te maken en een lijst van verdachte crypto-platformexploitanten te publiceren in navolging van de onderzoeken naar JPEX.

Lees meer over:
Hong Kong

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...