Ray Dalio verandert radicaal van mening: “Cash is niet langer een slechte investering”

Investeringslegende Ray Dalio riep niet lang geleden nog de beroemde woorden "cash is trash", ofwel cashgeld is rotzooi. Dat is een uitspraak waar wij ons als bitcoiners van nature bij aansluiten. Je vermogen bewaren in fiatgeld bewijst zich al jaren als een garantie op het verliezen van koopkracht.

Ray Dalio en Cash

"Als de feiten veranderen, dan verander ik van mening", zo schrijft Ray Dalio op Twitter. Volgens de grootheid uit de investeringswereld zijn de feiten op dit moment dusdanig veranderd, dat hij radicaal moet terugkomen op zijn eerdere uitspraak dat cashgeld rotzooi is en een garantie om je vermogen te zien verdampen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Dalio is de huidige rente, met de wetenschap dat de Federal Reserve de balans verder wil inkrimpen, ongeveer neutraal. Wat wil zeggen dat je er op dit moment, gecorrigeerd voor de inflatie, niets op zou verliezen. Dat maakt cashgeld geen goede investering, maar ook geen slechte.

Het is op dit moment volgens Dalio een manier om je koopkracht te bewaren, iets wat best waardevol kan zijn als je verwacht dat de koersen van financiële assets de komende maanden nog zullen dalen. Overigens is niet iedereen het met de uitspraken van Dalio eens.

Jeff Booth reageert

Jeff Booth, bekend van het boek The Price of Tomorrow, reageert met duidelijke woorden op de uitspraken van Dalio. "Bereid je erop voor om je mening opnieuw te veranderen... en opnieuw te veranderen, omdat we heen en weer blijven slingeren en meten vanuit een systeem dat geen oplossing kent", aldus Booth.

Zijn oplossing? Meten vanuit een nieuw systeem en de waarheid onder ogen zien. Dat nieuwe systeem is volgens Booth uiteraard bitcoin. We zitten momenteel in een systeem waarin de belangrijkste meetlat voor ondernemers, de geldhoeveelheid, continu aan enorme veranderingen onderhevig is.

We zien nu hoe moeilijk het is om een stabiele samenleving te bouwen op een fundament dat zo veranderlijk is als fiatgeld. Om die reden ziet Jeff Booth bitcoin als een reëel alternatief voor het huidige financiële systeem en raadt hij Dalio aan om dat ook op die manier te beschouwen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....