Rechtbank bevriest tegoeden van OneCoin oplichters waaronder ‘Cryptoqueen’

128 totale weergaven

Ruja Ignatova, de zogenaamde Cryptoqueen die gezocht wordt voor het organiseren van een 4,5 miljard dollar cryptocurrency zwendel, is door een Britse rechtbank getroffen met een wereldwijde bevriezing van haar bezittingen.

Wereldwijde bevriezing van activa

Ruja Ignatova, ook bekend als de vermiste cryptokoningin, is door het Britse Hooggerechtshof getroffen door een wereldwijde bevriezing van haar tegoeden.

Dit bevel, uitgevaardigd op 7 augustus, voorkomt dat haar bezittingen verkocht of verplaatst kunnen worden en maakt deel uit van een groepsactie die is aangespannen door meer dan 400 OneCoin investeerders op zoek naar compensatie.

De OneCoin zwendel, georkestreerd door Ignatova, zou beleggers hebben opgelicht voor $4,5 miljard.

Achtergrond van de OneCoin-oplichting

Ignatova wordt vermist sinds 2017, toen ze verdween nadat ze van een Ryanair-vlucht was gestapt in Athene, Griekenland. Haar frauduleuze activiteiten via OneCoin, een cryptocurrency zwendel, lieten een groot aantal investeerders achter met aanzienlijke verliezen.

De zwendel beloofde hoge rendementen, maar werd later ontmaskerd als een Ponzi.

De rol van beïnvloeders en medeplichtigen

Het bevel tot bevriezing richt zich ook op verschillende van Ignatova’s vermeende medeplichtigen, waaronder OneCoin medeoprichter Sebastian Greenwood, die momenteel een straf van 20 jaar uitzit in de VS, en de Britse zakenlieden Christopher Hamilton en Robert MacDonald, die worden beschuldigd van het witwassen van de opbrengsten van de zwendel.

Daarnaast zijn vier beïnvloeders die OneCoin promootten en verschillende bedrijfsentiteiten die werden gebruikt om geld wit te wassen en activa te kopen, opgenomen in de bevriezing.

Aanhoudende pogingen om Ignatova te vinden

Ondanks de belangrijke juridische stappen, blijft de verblijfplaats van Ignatova onbekend. In juni onthulde de BBC haar banden met de Bulgaarse onderwereld en legde een verband tussen haar verdwijning en de georganiseerde misdaad. De Amerikaanse autoriteiten loofden een beloning van $5 miljoen uit voor informatie die leidt tot haar arrestatie.

Juridische gevolgen voor handlangers

Verschillende medewerkers van Ignatova hebben al juridische gevolgen ondervonden. Haar broer, Konstantin Ignatov, pleitte in 2019 schuldig aan het witwassen van geld en fraude en werd na drie jaar vrijgelaten omdat hij meewerkte met Amerikaanse onderzoekers. OneCoin advocaat Mark Scott werd ook veroordeeld voor bankfraude en witwassen, hoewel hij een lichtere straf kreeg dan verwacht.

Het recente bevel tot het bevriezen van tegoeden is een cruciale stap in de voortdurende inspanningen om gerechtigheid te brengen voor de slachtoffers van een van de grootste cryptocurrency-fraudes in de geschiedenis.

Lees meer over:
hackonecoinponziscamzwendel

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....