Rechtszaak tegen Bankman-Fried: Advocaten willen tijdelijke vrijlating

De voormalige CEO van FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), wordt geconfronteerd met een enorme hoeveelheid bewijsmateriaal in aanloop naar zijn strafzaak in oktober. Zijn advocaten stellen dat de omstandigheden die hem worden aangeboden in de gevangenis onvoldoende zijn om zich adequaat voor te bereiden op de rechtszaak.

Volgens gerechtelijke stukken heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie op 24 augustus ongeveer vier miljoen pagina’s aan materiaal geproduceerd. Er zijn nog miljoenen pagina’s documenten en terabytes aan data die SBF moet doornemen voor zijn aanstaande strafzaak.

“Alleen een tijdelijke vrijlating kan garanderen dat de rechten van de heer Bankman-Fried gewaarborgd worden en dat hij actief kan deelnemen aan zijn eigen verdediging”, aldus de indiening. Voordat zijn borgtocht werd ingetrokken, besteedde Bankman-Fried tussen de 80 en 100 uur per week aan het bestuderen van deze documenten.

Bankman-Fried was vrij op borgtocht van $250 miljoen na zijn uitlevering vanuit de Bahama’s en zijn dagvaarding in de VS in december 2022. Na beschuldigingen van getuigenintimidatie werd zijn borgtocht ingetrokken en sinds 11 augustus zit hij vast in het Metropolitan Detention Center in Brooklyn.

Een rechter besloot op 21 augustus dat SBF ongeveer zeven uur toegang mocht hebben tot een ruimte in het gerechtsgebouw van New York en gaf later toestemming voor toegang tot deze ruimte met een laptop en wifi, mits zijn advocaten 48 uur van tevoren een melding maken.

Zijn eerste van twee rechtszaken begint op 3 oktober, waarbij hij zeven aanklachten onder ogen ziet in verband met frauduleuze activiteiten bij FTX en Alameda Research. De tweede rechtszaak staat gepland voor maart 2024 en omvat vijf andere strafrechtelijke aanklachten.

Volgens de indieningen zou het juridische team van Bankman-Fried kunnen aanvoeren dat de voormalige CEO handelde “te goeder trouw” op advies van advocaten van Fenwick & West en de interne raadsman van FTX. Deze vermeende illegale acties omvatten onder meer het opdracht geven tot het automatisch verwijderen van bepaalde communicatie tussen FTX en Alameda medewerkers.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTXmisdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...