Recordboete van $3,4 miljard voor Zuid-Afrikaanse zakenman vanwege Bitcoin-zwendel

De Amerikaanse rechtbank heeft een recordboete van $3,4 miljard opgelegd aan de Zuid-Afrikaanse zakenman Cornelius Johannes Steynberg, oprichter en CEO van Mirror Trading International (MTI). De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) oordeelde dat Steynberg betrokken was bij een grootschalige bitcoin-zwendel. Hij lichtte mensen op met behulp van een multi-level marketingstructuur.

Steynberg is veroordeeld tot het betalen van een boete van $1,7 miljard en een bedrag van $1,7 miljard aan schadevergoeding aan de gedupeerde slachtoffers, waaronder Amerikaanse burgers. Dit is de hoogste boete die ooit is opgelegd in een zaak met betrekking tot de CFTC. De originele aanklacht vind je hier.

Rechter Lee Yeakel oordeelde dat Steynberg fraude pleegde in verband met detailhandel in vreemde-valutatransacties. Steynberg, voortvluchtig voor de Zuid-Afrikaanse autoriteiten, zit sinds december 2021 in hechtenis in Brazilië na een arrestatiebevel van Interpol. De CFTC heeft hem permanent verbannen van deelname aan CFTC-gereguleerde markten. MTI bevindt zich momenteel in liquidatie in Zuid-Afrika.

De CFTC beschuldigde Steynberg voor het eerst van fraude in juni 2022. Tussen mei 2018 en maart 2021 zou Steynberg, zowel individueel als de “controlerende persoon” van MTI, betrokken zijn geweest bij een internationale frauduleuze multi-level marketingstructuur. Hij gebruikte websites en sociale media om Bitcoin te werven bij het publiek voor deelname aan een beleggingsfonds dat door MTI werd beheerd.

Volgens de CFTC heeft Steynberg minstens 29.421 bitcoin (ter waarde van ongeveer $1,7 miljard aan het einde van de relevante periode) geaccepteerd van ten minste 23.000 Amerikaanse deelnemers en nog meer wereldwijd, zonder geregistreerd te zijn als geassocieerd persoon van een beleggingsfonds zoals vereist door de federale wetgeving. MTI is ook nooit geregistreerd bij de CFTC in welke hoedanigheid dan ook.

De CFTC stelt dat de beklaagden alle geaccepteerde bitcoin van deelnemers hebben verduisterd. Hoewel Steynberg een recordboete heeft gekregen, waarschuwt de CFTC dat bevelen tot betaling van geld aan slachtoffers mogelijk niet leiden tot het herstel van verloren geld, omdat de daders mogelijk onvoldoende fondsen of activa hebben.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!