Update: Visa en Mastercard ontkennen stop op crypto-push

Update: Ondanks de recente onrust in de industrie blijven zowel Visa als Mastercard bezig met cryptobedrijven en strategieën er omheen.

Visa's cryptodirecteur, Cuy Sheffield, voelt zich genoodzaakt te reageren. Op verschillende mediaplatformen reageert Visa op de berichtgeving. Volgens Sheffield is er geen spraken van een koerswijziging.

De rol van Visa en Mastercard in dit ecosysteem laat zich raden: dienstverlener voor bedrijven en betaalkaarten. Mastercard lanceerde eerder tal van betaalkaarten, recentelijk in Brazilië in samenwerking met Binance. Ook wordt er gekeken naar stablecoins. Visa en Mastercard zien nog altijd een rol voor zichzelf in deze nieuwe financiële wereld.

Ze spelen in op de naamsbekendheid en het vertrouwen van bedrijven die op zoek zijn naar partners. Recentelijk lanceerde Mastercard ook surveillance tools voor bitcoin.

Originele bericht (28/02/2023) - Visa en Mastercard wachten op meer regels voordat ze vol inzetten op cryptostrategie. De betaalgiganten zetten de plannen niet helemaal stop, maar een deel mag wel plaatsnemen in de wachtkamer.

De grote Amerikaanse betaalbedrijven zijn van plan om hun samenwerkingen met bedrijven in de cryptowereld op pauze te zetten. Dit komt doordat enkele bekende cryptobedrijven failliet zijn gegaan, wat het vertrouwen in de sector heeft aangetast. Personen die bekend zijn met de situatie vertelden dit aan persbureau Reuters.

FTX en BlockFi waren twee grote spelers in de cryptowereld die in 2022 implodeerde. Dit heeft ervoor gezorgd dat er meer aandacht is voor regelgeving in de sector en het heeft ook een impact gehad op investeerders. Visa en Mastercard hebben besloten om de lancering van bepaalde producten en diensten die gerelateerd zijn aan crypto uit te stellen, totdat de marktomstandigheden verbeteren. Ook wordt er gewezen naar een gebrek aan richtlijnen en regels. Een nieuwe techstartup kan net even wat meer risico nemen soms dan een Mastercard of Visa. Ook zij hebben te maken met toezichthouders en mogelijke straffen als betaalverwerkers.

De bronnen van Reuters zijn overigens wel anoniem.

"Eerdere, opvallende mislukkingen in de cryptosector zijn een belangrijke herinnering dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat crypto een deel wordt van mainstream betalingen en financiële diensten," aldus een woordvoerder van Visa. Visa is 's werelds grootste betalingsverwerker. De woordvoerder voegde eraan toe dat dit de strategie en focus van het bedrijf met betrekking tot crypto niet zal veranderen.

Een woordvoerder van Mastercard zei: "Onze inspanningen blijven gericht op de onderliggende blockchain-technologie en hoe dit kan worden toegepast om de huidige pijnpunten aan te pakken en efficiëntere systemen te bouwen."

De grote betaalbedrijven toonde de afgelopen jaren interesse in bitcoin, of eigenlijk vooral 'crypto'. Er zijn wereldwijd verschillende betaalkaarten van bijvoorbeeld beurzen of brokers die gebruikmaken van het netwerk van Visa of Mastercard.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...