Roger Ver: Dogecoin is beter dan Bitcoin

Roger Ver, ook wel bekend als Bitcoin Jesus, is uit de figuurlijke dood herrezen. Na een lange radiostilte op zijn Twitter is de grootste roeptoeter van het Bitcoin Cash kamp ogenschijnlijk overgestapt op Dogecoin.

Volgens Ver heeft Dogecoin enkele voordelen ten opzichte van Bitcoin. "Dogecoin is significant beter. Het is goedkoper en betrouwbaarder dan Bitcoin", aldus Roger Ver tegenover Bloomberg.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ver vergeet het Lightning Netwerk

Na jaren van shitcoinerij waarin hij wanhopig heeft geprobeerd om de wereld aan de grotere blokken van Bitcoin Cash te krijgen, gooit de controversiële Roger Ver het nu over een andere boeg.

Hiermee laat Ver vooral zien na jaren nog steeds niet te begrijpen dat decentralisatie het belangrijkste aspect van Bitcoin is. Digitale geldsystemen die onmiddellijke transacties ondersteunen bestaan er genoeg.

Bitcoin is echter geen PayPal 2.0, maar een digitaal geldsysteem waarin decentralisatie de schaarste van de valuta beschermt. Gecentraliseerde geldsystemen bestaan er genoeg.

Wat Ver ook lijkt te vergeten of helemaal niet wil zien is dat het Lightning Netwerk zich steeds prominenter aandient als schaalbaarheidsoplossing voor Bitcoin. Een oplossing die betekent dat we helemaal geen decentralisatie hoeven in te leveren voor snellere en goedkopere transacties.

Het belang van kleine blokken

De grote blokken of snellere bloktijd die Roger Ver voorstaat om bitcoin te laten slagen als betaalmiddel zijn zeker op de lange termijn geen oplossing. Ten eerste gaat het ten koste van de decentralisatie van het netwerk.

Grotere blokken betekent dat nodes meer gegevens moeten downloaden en de blockchain, die al meer dan 400 gigibyte groot is, nog sneller zal groeien. Dat kan betekenen dat het onmogelijk wordt om met gemiddelde consumentenhardware een bitcoin node te draaien.

Daarnaast halveert met de bitcoin halving iedere vier jaar de bloksubsidie die miners krijgen voor het vinden van een nieuw blok. Er komt een moment dat er weinig tot geen nieuwe bitcoin in omloop komen en de miners afhankelijk worden van de transactiekosten.

Zijn die transactiekosten vanwege grote of snellere blokken praktisch nul? Dan gaan miners natuurlijk niet vrijwillig het netwerk beschermen. Stuk voor stuk zaken waar Roger Ver blijkbaar nog steeds geen kennis van heeft.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.