Ruim 81.000 bitcoin verschoven voor 70 dollarcent

Een opvallende transactie op het bitcoin netwerk: $1,6 miljard aan bitcoin is verschoven voor een transactievergoeding van slechts 0,70 dollar.

Het is eens te meer een bewijs dat het heel rustig is op de bitcoin blockchain. En bij weinig transacties dalen de kosten ervan. Het gaat om precies te zijn om 81.842 bitcoin die tegen een vergoeding van 3.392 satoshi’s is verstuurd. Tegen de huidige dollarkoers gaat het dan om circa 0,70 dollar. Het transactietarief was 20,7 sat/vB (sat per virtuele byte).

Het is één van de killerapplicaties van bitcoin: het versturen van grote volumes op de blockchain tegen relatief lage kosten. Terwijl bij banken de kosten fors kunnen stijgen naarmate het transactiebedrag stijgt, is het bitcoin netwerk pure technologie. Dat betekent dat het vrijwel niet uitmaakt hoe groot de transactie is.

Elke transactie wordt geverifieerd door duizenden knooppunten in het bitcoin netwerk en de transactie wordt definitief vastgelegd in het volgende block in de ketting, op basis van proof-of-work van miners.

Op moment van schrijven is het onduidelijk of deze 1,6 miljard dollar aan bitcoin naar een exchange wallet is verzonden. Fouten in de blockchain komen ook wel eens voor. Het zijn fouten is onomkeerbaar zijn, dus niet meer terug te draaien. Iemand betaalde namelijk ruim 200 dollar om 3,8 bitcoin te sturen, en daarmee sneed de gebruiker zich pijnlijk in de vingers.

Lees meer over:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...