Rusland gaat streng controleren op transacties van Bitcoin naar roebel

Russische bitcoiners worden steeds meer bespied. Dat meldt de toezichthouder aan het parlement. De landelijke toezichthouder (Rosfinmonitoring) laat het parlement weten dat ze de transacties tussen bitcoin en de roebel goed in de gaten houden.

Rusland en bitcoin (BTC) hebben een aparte relatie. President Putin wil de controle houden en mede daarom kwamen er de afgelopen maanden extra regels bij. Dat meldt het Russische Regnum.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Toezicht

Rosfinmonitoring is verantwoordelijk voor het toezicht op het anti-witwasbeleid in Rusland. Daar horen ook de transacties tussen bitcoin en de roebel bij.

De toezichthouders werken samen met banken. Volgens Herman Neglyad van de federale dienst voor financiële controle wordt de sector al goed in de gaten gehouden: ”Banken zijn al gestart met het bekijken van de activiteiten van beurzen.” In de praktijk komt dat er op neer dat transacties vanaf een beurs worden gemeld bij toezichthouders.

De Russen zijn met de overheid en de centrale bank gezamenlijk bezig met een draaiboek om verdachte transacties op te sporen. Officieel is het de taak van deze organisatie om witwassen te voorkomen, maar het is een mooie bijkomstigheid voor een regime om goed de geldstromen in beeld te hebben van iedereen.

Rusland en bitcoin

Deze ferme taal komt niet uit de lucht vallen. Putin en andere Russische politici hinten al jaren naar een strengere aanpak van BTC. Putin riep eerder deze maand al op om malafide transacties met bitcoin strenger te bestraffen. Ook moeten ambtenaren vanaf 1 april hun bitcoin netjes opgeven, werknemers van bijvoorbeeld de centrale bank mogen helemaal geen BTC hebben.

Rusland en Putin proberen hiermee de grip op het geld in hun land te houden. Toch kunnen ze niet alles tegenhouden, zeker niet op het netwerk van bitcoin zelf.

Aleksej Navalny, de grootste politieke opponent van Putin, ontving recentelijk ruim 600 BTC aan donaties. Dat geld was ongetwijfeld ergens anders beland als dat in Russische roebels of een andere fiat munt zou worden gestuurd.

Nederland

In Nederland is De Nederlandsche Bank (DNB) de toezichthouder. Ook hier worden alle transacties goed in de gaten gehouden. Sinds vorig jaar moeten Nederlandse beurzen en brokers veel persoonlijke data verzamelen. Desgevraagd moeten zij die overleggen aan overheidsinstellingen zoals de politie of de belastingdienst.

Ook hier zitten veel haken en ogen aan het huidige beleid. De compliance kosten zijn hoog en

Wat er in Rusland gebeurd is allicht een stuk extremer, maar ook hier in Nederland wordt de boel gefrustreerd. Mede daarom stapte Bitonic gister de rechtszaal in om het op te nemen tegen DNB. Op 7 april komt de uitspraak in hun zaak tegen de strenge verificatie-eisen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...