Russische regio heeft moeite om het energieverbruik van bitcoin mining bij te houden

Een lokale energiedistributeur in Rusland met de naam Irkutskenergosbyt, is een totaal van 137 rechtszaken gestart tegen klanten die met gesubsidieerde energie bitcoin hebben gemijnd. In totaal gaat het om een bedrag van 820.000 dollar aan claims.

Het nieuws vanuit deze naam met de bijna onmogelijk uit te spreken naam komt kort nadat president Vladimir Putin heeft gezegd dat het overschot aan energie Rusland een voordeel geeft in de mining-industrie. In november 2021 is de Russische staat Duma een werkgroep begonnen om wetgeving te ontwerpen voor de mining-sector.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stroomnet Irkutsk Oblast onder druk

Terwijl de populariteit van bitcoin mining in Rusland stevig toeneemt, zeker na de recente positieve uitspraken van Putin over mining, heeft de regio Irkutsk Oblast het zwaar. De energieconsumptie in de regio is in 2021 namelijk verviervoudigd vanwege mining-activiteiten, zo weet het lokale nieuwsstation TASS te melden.

Volgens Yevgeny Vechkanov, het hoofd van technologi en ontwikkeling bij het lokale energiebedrijf Irkutsk Electric Networks is de explosieve groei van de mining-sector vooral te wijten aan de bitcoin bull markt van 2021. Daarbij heeft het Chinese verbod op mining ook zijn werk gedaan.

De lokale bevolking heeft zelfs bitcoin miners in huis geïnstalleerd wat de consumptie enorm heeft doen toenemen en er regelmatig voor zorgt dat de stroom uitvalt. Mining is populair in de regio, want in de eerste twee weken van januari zijn er 7 Boeing 737’s afgeladen vol met bitcoin miners binnengekomen.

Bitcoin miners Irkutsk warmen hondenhokken op

Het gaat in Irkutsk zelfs zo ver dat inwoners bitcoin miners installeren in hondenhokken, die daarmee twee vliegen in één klap slaan. “Lach erom wat je wil, maar het is warm voor de honden. Mining creëert enorm veel warmte, wat voor een dubbel voordeel zorgt,” aldus ambtenaar Andrey Zhbanov.

De enorme verhuizing naar Irkutsk heeft waarschijnlijk met name te maken met het verbod in China. Het energieverbruik is namelijk met name in de tweede helft van 2021 enorm toegenomen, terwijl de koers daarvoor al enkele flinke stijgingen had doorgemaakt.

Het Russische ministerie van energie heeft eind 2021 aangekondigd met verschillende tarieven te gaan werken. Energie voor ‘normaal gebruik’ moet dan ook goedkoper worden dan energie die wordt ingezet voor het minen van bitcoin of andere cryptocurrency’s.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....