‘Sam Bankman-Fried bereid tot uitlevering’

Sam Bankman-Fried (SBF) gaat uitlevering aan de Verenigde Staten niet meer aanvechten voor een rechtbank op de Bahama's. De voormalige baas van de FTX crypto exchange zit nu vier dagen in de gevangenis op het eiland. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen dichtbij deze zaak.

De 30-jarige Amerikaan wordt ervan beschuldigd honderden miljoenen dollars heeft gebruikt om schulden af te lossen en om mee te speculeren via zijn crypto-hedge fonds Alameda Research LLC. Andere beschuldigingen zijn witwassen en illegale financiering van politieke campagnes. SBF was een grote donor van de Democratische partij en de huidige president Joe Biden.

Het blijft gissen, maar volgens Reuters zal hij bij uitlevering terechtkomen in het Metropolitan Detention Center in Brooklyn, een beruchte, overbevolkte gevangenis waar onder meer Jeffrey Epstein vastzat. Er is ook een scenario waarbij hij in een andere huis van bewaring terechtkomt.

Volgens juridische experts zal Bankman-Fried binnen 48 uur na uitlevering in de Verenigde Staten moet plaatsvinden. Het openbaar ministerie zal betogen dat hij een vluchtrisico vormt en dat het gaat om 'grote sommen geld' waarvan niemand weet waar het is. Mocht SBF in vrijheid zijn proces mag afwachten, zal dat tegen zeer strenge voorwaarden zijn.

Verzoeken van SBF om op borgtocht te komen, zijn niet gehonoreerd tot nu toe. Politici in Amerika willen de donaties terugstorten ten behoeve van de gedupeerde klanten van FTX.

Lees meer over:
FTXmisdaad

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...