Satoshi, bedenker van bitcoin, stuurde 11 jaar geleden laatste e-mail

Precies 11 jaar geleden liet Satoshi Nakamoto voor het laatst van zich horen. In april 2011 stuurde de pseudonieme bedenker van bitcoin een laatste e-mail.

Satoshi Nakamoto

Het ging destijds om een e-mails naar mede-ontwikkelaars. Hierin deelde hij (of zij) mee dat “het tijd was om aan andere projecten te werken”. Satoshi droeg daarmee ook de keys over waarmee hij belangrijke releases kon signen. De rest is geschiedenis.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het laatste bericht op BitcoinTalk dateert van 10 december 2010. In de desbetreffende post op het forum schreef Satoshi over het werk dat voor ontwikkelaars in het verschiet lag om de software resistent te maken tegen denial-of-service (DOS) aanvallen.

Satoshi, bedenker van bitcoin, stuurde 11 jaar geleden laatste e-mail

Maar zogezegd is de laatste officiële communicatie afkomstig uit een mailtje aan ontwikkelaars. Nakamoto schreef aan Mike Hearn over het einde van zijn werk als ontwikkelaar aan Bitcoin Core.

Satoshi, bedenker van bitcoin, stuurde 11 jaar geleden laatste e-mail

Na het vertrek van Satoshi nam Gavin Andresen de rol als lead maintainer van Bitcoin Core op zich. Momenteel draagt Wladimir van der Laan deze eer.

Er zijn meerdere theorieën over wat Satoshi uiteindelijk heeft doen besluiten om van bitcoin weg te lopen. Sommigen geloven dat dit vanaf het begin het grote plan was.

Anderen geloven dat het WikiLeaks-schandaal reden voor Satoshi is geweest om zich te verstoppen. Er is ook speculatie dat hij zich om persoonlijke redenen heeft moeten terugtrekken, omdat de naam Satoshi een alter ego was van ontwikkelaar wijlen Hal Finney – die aan een spierziekte leed.

Prijs

Destijds was de prijs van één bitcoin nog verwaarloosbaar. Bekend is dat de koers op 2 juni (een ruime maand na de verdwijning van Satoshi) voor het eerst door de $10 ging. Vandaag de dag is de waarde van het netwerk, de marktkapitalisatie, bijna $800 miljard en betaal je zo’n $40.000 voor één bitcoin.

Satoshi, bedenker van bitcoin, stuurde 11 jaar geleden laatste e-mail

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!