Scaramucci: bitcoin is géén wapen tegen inflatie

Bitcoin is nog geen wapen tegen de torenhoge inflatie van de dollar of de euro. Eerst moeten er minstens 1 miljard bitcoin wallets wereldwijd zijn, wil bitcoin die functie krijgen.

Inflatiewapen

Dat zegt Anthony Scaramucci, CEO van Skybridge Capital tegen nieuwszender CNBC. Bitcoin kán fungeren als middel om koopkracht te behouden, maar het is simpelweg nog te vroeg om daarover te spreken. Bitcoin heeft momenteel een marktwaarde van ~400 miljard dollar, goud is circa 25 keer groter als assetklasse.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Scaramucci omschrijft bitcoin als een 'technologische asset voor early adopters'. Pas als bitcoin de massa bereikt, kan de munt het verschil gaan maken op het wereldtoneel. De voormalige communicatiestrateeg van de vorige president Donald Trump zegt:

'Pas als er 1 miljard of meer bitcoin wallets in omloop zijn, kun je spreken over een wapen tegen inflatie'. Het huidige aantal bitcoinwallets wordt geschat op circa 200 miljoen, precieze getallen ontbreken simpelweg. Er zijn veel meer bitcoin adressen, maar iemand gebruikt doorgaans meer adressen ook in verband met financiële privacyoverwegingen.

Een van de kernprincipes van bitcoin is dat het een digitaal schaars goed is. In de code is ingebakken dat er maximaal 21 miljoen stuks worden gedolven. Een groot deel daarvan is en komt niet op de openbare markt, omdat men de munten vasthoudt. Voorstanders van bitcoin wijzen op deze schaarste, dat kan namelijk op de lange termijn helpen tegen koopkrachtverlies.

Maar de tijd dat bitcoin zijn eigen koers kan varen, gaat anno 2022 niet meer op. Ook omdat steeds meer traditionele partijen exposure hebben aan de munt, volgt deze steeds meer de traditionele markten. Het Internationaal Monetair Fonds constateerde onlangs een sterke correlatie tussen bitcoin en Aziatische aandelen bijvoorbeeld.

Bitcoin handelt momenteel rond de $21.000, 69% onder de all time high van november 2021.

BlackRock

Scaramucci is nog steeds optimistisch over bitcoin en de markt als geheel. Hij wijst op het nieuwe bitcoin trustfonds van BlackRock, één van de grootste vermogensmanagers ter wereld. Dat ze gaan samenwerken met Coinbase, ziet hij als een belangrijke oprit naar bitcoin.

Analisten zijn het niet over eens of bitcoin nog een najaarsrally gaat inzetten. Meltem Demirors, Chief Strategy Officer van Coinshares, verwacht 'vlakke prijzen' in het derde kwartaal, vanwege de aanhoudende correlatie met technologieaandelen. De koersontwikkeling daarvan is afhankelijk van beleid van de Federal Reserve. Momenteel is dat beleid quantitative tightening, wat leidt tot minder liquiditeit op de markten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinflatie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...