SEC dreigt met rechtszaak tegen grote Amerikaanse cryptobeurs Coinbase

Coinbase heeft een waarschuwing te pakken van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De grote cryptobeurs wordt op de vingers getikt vanwege een opkomende nieuwe dienst genaamd Lend.

Het aanbod van Lend is helder: jij stalt je stablecoins bij Coinbase, je krijgt 4% rente. Het bedrijf gedraagt zich steeds meer als een bank. Met 'normale' dollars (of euro's) kun je bijna nergens meer gunstige rente tarieven vinden. Bedrijven in de bitcoin industrie willen echter maar wat graag jouw geld beheren en beloven dus vaak hogere rentes.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze producten komen overigens niet zonder risico. Stablecoins zelf zijn tokens die de prijs van, in dit geval, de dollar nauwkeurig moeten volgen. Daarnaast leen je geld uit, wat ook risico met je meebrengt.

Directeur Brian Armstrong geeft in een serie aan tweets zijn visie weer op de huidige zaak.

Rente

Paul Grewal, de chief legal officer van Coinbase, reageert in een blogpost op de bedreigingen vanuit de SEC. Grewal is helder: als ze doorgaan met de huidige plannen krijgen ze mogelijk een rechtszaak aan de broek. Volgens de advocaat waren Coinbase en de toezichthouders al 6 maanden in gesprek over Lend. En plotseling veranderde dit gesprek.

Lend lijkt een direct aanval op banken die nauwelijks nog voordelen aan doorsnee mensen die hun dollars willen stallen en daar rente op willen vangen. Banken hebben het voordeel van de 'Federal Deposit Insurance', Hierdoor worden banktegoeden tot een bepaalde hoogte gegarandeerd.

Coinbase kan daar geen gebruik van maken en probeert daarom toekomstige klanten gerust te stellen met een eigen verzekering voor mogelijke fouten of verloren fondsen.

In de praktijk

In de praktijk betekent Lend simpelweg dat je geld krijgt voor het uitlenen van USDC. Deze stablecoin groeit in omvang, momenteel is er $28 miljard van in omloop. Coinbase kiest daarmee voor een stablecoin waar ze zelf ook bij betrokken zijn.

Het gaat hier dus niet over toezichthouders die de core business van Coinbase aanvallen. Maar om een nog te lanceren product dat niet naar wens is van de SEC. Er verandert verder niets. Maar het is een waarschuwing voor bedrijven in de industrie die denken zomaar even een nieuwe dienst te kunnen lanceren. 'Ze' kijken inmiddels mee en er wordt ingegrepen als het nodig is volgens toezichthouders.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)