SEC versterkt toezicht op bitcoinmarkten

De Amerikaanse toezichthouder gaat de industrie rondom bitcoin nog beter in de gaten houden. De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft 20 extra posities in de Crypto Assets and Cyber Unit.

De naam van die divisie laat weinig aan de verbeelding over. De SEC gaat simpelweg meer uren stoppen in het handhaven van de regels en richtlijnen voor bijvoorbeeld cryptobeurzen en brokers. Dat is te lezen op de website van de toezichthouder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Toezicht

De wereld van bitcoin is nieuw. Dat zorgt ervoor dat veel oude regels niet meer relevant zijn, of er zijn simpelweg nog geen richtlijnen voor een bepaald product of bedrijf.

Dat klinkt niet als een probleem. Maar dat is anders als je op de stoel van een toezichthouder zit. De organisatie is bedoeld om bedrijven te controleren. In dit geval dus ook de crypto-industrie als geheel.

“De VS hebben de grootste kapitaalmarkten omdat beleggers er vertrouwen in hebben, en naarmate meer beleggers toegang krijgen tot de cryptomarkten, wordt het steeds belangrijker om meer middelen te besteden aan de bescherming ervan”, zegt SEC-voorzitter Gary Gensler.

“De Crypto Assets and Cyber ​​Unit van de Division of Enforcement heeft met succes tientallen zaken aangespannen tegen degenen die misbruik willen maken van investeerders in cryptomarkten. Door de omvang van deze sleuteleenheid bijna te verdubbelen, zal de SEC beter zijn toegerust om misstanden in de cryptovaluta op te sporen. markten, terwijl we doorgaan met het identificeren van openbaarmakings- en controleproblemen met betrekking tot cyberbeveiliging.”

De SEC is ook de organisatie die tot nu toe aanvragen voor een bitcoin ETF blokkeert.

Lage aantallen

De overheidsorganisaties deelt ook een paar cijfers. Sinds de oprichting in 2017 werden er slechts (?) 80 handhavingsacties ondernomen. Het gaat hier specifiek om ‘frauduleuze en niet-geregistreerde crypto-activaaanbiedingen en -platforms.’

Volgens de SEC heeft dit geleid tot zo’n $2 miljard aan cryptovaluta dat in beslag werd genomen.

Handhaving

De SEC noemt specifiek een aantal onderdelen van de industrie waar zij extra naar gaan kijken:

  • Aanbod van crypto-activa
  • Producten voor het uitlenen en uitzetten van crypto-activa
  • Gedecentraliseerde financieringsplatforms (“DeFi”)
  • Niet-fungible tokens (“NFT’s”)

Toezichthouders verkondigen altijd dat zij vooral bezig zijn met het beschermen van mensen. Daarop is de SEC geen uitzondering.

“Cryptomarkten zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd, waarbij retailbeleggers het meest het slachtoffer zijn van misbruik in deze ruimte. Ondertussen blijven cybergerelateerde bedreigingen existentiële risico’s vormen voor onze financiële markten en deelnemers”, zegt Gurbir S. Grewal, directeur van de SEC. Afdeling Handhaving. “De versterkte Crypto Assets and Cyber ​​Unit zal een voortrekkersrol spelen bij het beschermen van investeerders en het waarborgen van eerlijke en ordelijke markten in het licht van deze kritieke uitdagingen.”

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsSEC

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...